Menu

Amatör Uydu Haberleşmesi – İstasyon Bileşenleri – Anten Kontrol Ünitesi

İstasyon içerisinde yer alan bir diğer önemli bileşen ise anten yönlendirmesini kontrol edecek olan rotor kontrol ünitesidir. Yaygın olarak temin edilecek rotor sistemi ile birlikte bir kontrol ünitesi geliyor olmakla birlikte, rotorun sistemin diğer bileşenleri ile (uydu takip yazılımı, telsiz cihazı) eşgüdümlü çalışabilmesi için rotorun kendi anten kontrol sisteminin diğer bileşenler ile entegrasyonu önem arz etmektedir.

Bu nedenle benim kullandığım çözüm oldukça basit, Arduino tabanlı K3NG çözümüdür. Bileşenleri olarak çok basit gibi gözükse de, profesyonel rakipleri dahil, özellik bakımından ve desteklediği eklentiler bakımından daha üstün bir çözümle bu güne kadar henüz karşılaşmadım. 2010 yılı öncesinde kendi tasarladığım rotor kontrolcü donanımı ve yazılımını kullanıyordum. K3NG çözümünü gördüğümde ben de bu çözümü kullanmaya başladım.  K3NG’nin bu çalışmasında ben de grafik LCD desteği kısmını yazarak destek vermeye çalışmıştım.

Yaesu G-5500 (Anten Kontrol – Rotor)

Rotor sistemi ile birlikte genel yönetim kutusu kendi başına çalışan bir donanım bileşeni olabilir. Örneğin Yaesu G-5500 sistemi uydu haberleşmesinde yoğun olarak kullanılan bir rotor sistemi olup, bu sistemin mevcut kontrol bileşeni aşağıdaki gibidir;

Şekil 7 Anten Kontrol - Yaesu G-5500 Rotor Kontrol Birimi.

Resim-1. Anten Kontrol – Yaesu G-5500 Rotor Kontrol Birimi.

Bu sistemlerin bilgisayarla uyumlandırılması için YAESU’nun seri arabirimi olan GS-232B veya alternatifi olabilecek (K3NG rotator, Alfa, FoxDelta vb.) arabirimlerden biri kullanılabilir.

Şekil 8 Yaesu G5500için Bilgisayar Uyumlandırma Arabirimleri

Resim-2. Yaesu G5500için Bilgisayar Uyumlandırma Arabirimleri.

Yaesu G-5500 ile birlikte gelen kontrol arabiriminin ön yüzündeki yönlendirme tuşları ila manuel yönlendirmeler yapılabilir ve arkasında bulunan arayüzleme bağlantı noktası ile de rotor kumanda kutusu ile bilgisayar uyumlandırma birimi birbirlerine bağlanabilir;

Şekil 9 Yaesu G5500 Rotor Kontrol Kutusu Görünümü

Resim-3. Yaesu G5500 Rotor Kontrol Kutusu Görünümü.

YAESU G-5500 kadar yaygın olmasa da fiyatlarının uygun seviyelere gelmesi ile birlikte Alfa SPID rotorları da uydu takibi için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kendi PC yönetim arayüzü ve kontrol kutusu ile birlikte satılan Alfa SPID rotorlarının genel görünümü aşağıdaki gibidir;

Şekil 10 Alfa SPID Anten Rotor ve Kontrol Kutusu Genel Görünümü

Resim-4. Alfa SPID Anten Rotor ve Kontrol Kutusu Genel Görünümü.

Rotor ile rotor kontrolcüsü arasında yer alan 2×6 perlik kablo bağlantıları ve rotor kontrolcüsü ile bilgisayar arayüzünü sağlayan kontrolcü arasındaki bağlantıların detayları istasyon bağlantılarının detaylandırıldığı son bölümümüzde detaylıca ele alınacaktır.


Önceki Bölüm Sonraki Bölüm


Yazı Dizisi İndeksi

1. BölümAmatör Uydu Haberleşmesi – Giriş
Amatör uydu haberleşmesi konusunda genel bilgiler ve giriş yazısı.

2. Bölüm – Uydular Hakkında Genel Bilgiler (Yörüngeler, uydular, doppler ve uzay haberleşmesi)
Yörüngelerin temel özellikleri ile alçak Dünya yörüngesindeki uydularda karşılaşılan doppler etkisi ve halihazırda kullanabildiğimiz amatör uydular hakkında bilgiler.

3. BölümAmatör Uydu İzleme İstasyonu Konumu ve Bileşenleri
Yazı dizisinde anlatılan ve kurulması hedeflenen yer istasyonu için ihtiyaçlar (gereksinimler).

4. BölümAmatör Telsiz Cihazı Özellikleri
Uydu haberleşmesi için kullanılabilecek amatör telsizlerin genel özellikleri ve kullanılabilecek telsiz cihazları için öneriler.

5. BölümBilgisayar ve Yazılımlar
Amatör uydu takip yazılımları ve bu yazılımların çalıştırılabileceği temel bilgisayar özellikleri, bilgisayar programlarının amatör uydu izleme ve takip çalışmalarındaki kullanımı.

7. BölümModem ve Ses Arayüzleri
Sayısal haberleşme yapabilmek amacıyla kullanılabilecek modemler ve bilgisayar-telsiz ses uyumlandırma cihazları.

8. BölümGüç ve Alıcı Amplifikatörleri
Alıcı antene ulaşan zayıf sinyallerin ön yükseltmesini yaparak iletim hattında (koaksiyel kablo) oluşacak zayıflamaların da etkisini azaltmak amacı ile kullanılan ön yükselteçler (preamplifikatörler) ve uydu çalışmalarında nadiren ihtiyaç duyulan ancak Ay yansıtması ya da meteor çalışmaları gibi yüksek güç gerektirecek çalışmalarda kullanabilecek güç yükselteçleri.

9. BölümAntenler ve Anten Kulesi
Amatör uydu çalışmaları için kullanılabilecek farklı yapıda ve polarizasyon özelliklerine sahip antenler ve bu antenlerin anten kulelerine montajı, bölüm kapsamında anten birleştirme ve güç bölme amacıyla kullanılan birleştirici/bölücü elemanlar.

10. BölümÖrnek Bir Amatör Uydu İzleme  İstasyonu Kurulumu ve Bağlantılar
Önceki bölümlerde anlatılan tüm bileşenlerin bir istasyon için nasıl bir araya getirileceği, bağlantılarının nasıl yapılacağı, bu bağlantılar yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği.

Beğen  19
Yazar

Dünya'daki Mars Projesi (Mars on Earth Project) kurucusu. Elektronik Mühendisi. Proje yazılım ve donanım sorumlusu. Amatör telsiz çağrı işareti TA7W.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir