Menu

Dünya Penguen Günü Etkinliği: Buz Kırılıyor-2

MoEP olarak, Mars’ın insanoğlunun ikinci evi olması için çabalarken, gezegenimizi korumak ve ona duyduğumuz sevgi çerçevesinde 25 Nisan Dünya Penguen Günü için bir sosyal sorumluluk etkinliği hazırladık.

Etkinlik Hikayesinin Arkaplanı

Eğer ilk bu sayfaya gelmişseniz ve önceki yazımızı okumadıysanız önce farazi hikayemizi buraya tıklayarak okumanızı istiyoruz. Bu her ne kadar bir hikaye olsa da hikayede geçen takımlar ve kişiler; aslında gerçek yaşamda var olan MoEP takımları ve mürettebat isimleri olup, görevleri ise gelecekteki meslekleridir. Hikayede geçen bilim ve araştırma takımlarımız aşağıda listelenmiştir. Diğer takımlarımızın listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Takımlar: Deniz Biyolojisi Takımı (MARBIT)Kutup Astrobiyolojik Araştırma Öncü Ekibi (PARV)Radyo Astronomi ve Uzay Haberleşme Takımı (HORIZON)Mars Uzay İstasyonu Takımı (HAN)Uzay Havası Araştırma Takımı (SOLARIS) ve Yapay Zeka Geliştirme Takımı (NEURON).

Hikayedeki sanal ve gerçek dünyadaki sevgimizi perçinlemek için de daha önce MoEP tarafından (1) Akdeniz Foku, K12 Öğrenci Uzay Girişimi Takımı (K12T) ve Deniz Biyolojisi Takımı (MARBIT) takımlarımız tarafından (2) Afalina Yunus evlat edindiğimiz gibi, hikayede geçen takımlar tarafından (1) penguen evlat edinilecektir.

QO-100 Uydu Frekanslarımız (Amatör Telsizciler)

  • Tarih : 25 Nisan 2025
  • KG-STV Frekans : 10489.625 MHz
  • HSmodem Frekans: 10489.615 MHz

Etkinlik Hikayesinde Geçen Gerçek Dünya Konumu

  • Antarktika, kuzey kıyıları.
  • Google Map uydu görüntüleri katmanını seçerek fare imleci tekerleğini kullanarak uzaklaşma (Zoom In-Out) ile kıyı hattını ve kırılmaları inceleyebilirsiniz.

Kurallar ve Etkinlik Listesi

Hiç bir çocuğu bir yarışma stresine girmesini istemediğimizden bir anı etkinliği olarak planladık ve yaş sınırı vb. katılım olanaklarını geniş tuttuk. Sizden istediğimiz sadece bir kaç hususa dikkat etmeniz. Bu etkinlikteki konu başlıkları aşağıda sıralanmıştır.

1. Resimlerin son gönderim zamanı 20 Nisan 2025, 17.00‘dır.

2. Katılım yaş sınırı ve aralığı yoktur, dileyen özgürce katılabilir.

3. Resim çizme etkinliklerinde mutlaka yatay “A4” formatında bir kağıt kullanın ve resim çekerken/taratırken de yatay olmasına dikkat edin. Boyamak için herhangi bir boya malzemesi kullanabilirsiniz.

4. Resimler üzerinde sağ alt köşede sadece “ad ve soyad” yazılmalıdır.

5. Size e-sertifikanızı gönderebilmemiz için e-posta adresinizin gönderim formundaki doğruluğunu mutlaka kontrol ediniz.

Resimler Nasıl Gönderilecek ve Alınacak?

Resimleriniz MoEP’in Türkiye, Finlandiya ve Almanya’da bulunan amatör uydu haberleşme sistemleri ile 36.000 km yörüngedeki uyduya gönderilecek.

moep amateur satellite stations

Amatör telsiz ve uydu haberleşme donanımı olan amatör telsizciler uydudan dünyaya geri gönderilen resimleri alabilir, amatör olmayan kişiler ise buraya tıklayarak uydudan gelen resimleri otomatik depolayan WebSDR sayfasını kullanabilirler. Ya da… belki bu yazının devamında bir tiyo vermişsizdir.

Önce Hikayemizi Hatırlayalım mı?

Etkinlikler

İklim bilim ve doğayı korumak ve farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan bu etkinliğin aynı zamanda eğlenceli olmasını istedik. Bir etkinlikte resim çizip gönderirken diğer etkinlikte mesajlara gizlenmiş koordinatı bularak penguenin bulunduğu buzulun yerini bulmaya çalışabilir ya da gezegen kalp atışı oluşturabilirsiniz.

Haydi tüm dünyaya gezegenin koruyucularının ne kadar çok ve güçlü olduğun birlikte gösterelim ve gelen mesajlardan bir katılımcı haritası oluşturalım. Aşağıdaki etkinliklerin birine veya hepsine katılmakta özgürsün. Başlıyoruz!

gezegenin duygusu

1. Etkinlik: “Resim Çiz, Gezegenin Sesi Ol”

Konu: Umudu hem de türler arası dayanışmayı temsil eden ve bu hikayede tam da dünyaya iletmek istediğimiz mesajı temsil eden Kar’ın tek başına kaldığı buz parçasında, mavi balinaların onu kurtarmaya geldiği anı resmedin.  

Resmini Gönder Form Bağlantısı

a. Yukarıdaki konu ile ilgili hayal ettiğin resmi çiz, çizdiğin resmin fotoğrafını çek veya taratarak yukarıdaki gönderme formu bağlantısından MoEP’e gönder.

b. MoEP resimleriniz dijitalleştirilerek radyo dalgaları aracılığı ile gerçek bir uyduya göndermek için hazırlasın.

c. Her katılımcıya “Buz Kırılmadan Harekete Geç” sertifikası gönderelim.

gezegen koruyuculari

2. Etkinlik: “Gezegen Savunucusu Ol”

Resmini Gönder Form Bağlantısı

a. Buraya tıklayarak dosyayı indir ve “MoEP Temel İlkim Bilim” temellerini öğren,

b. Öğrendiklerini resimle ifade ederek, yukarıdaki gönderme formu bağlantısından MoEP’e gönder,

c. Dilersen buraya tıklayarak kendine bir “Moepianın Çevre Dostu Yaşam Günlüğü” oluştur ve puanını gör,

ç. Her katılımcıya “MoEP Gezegen Muhafızı” dijital sertifikanı ve iklim bilim pdf notunu e-posta adresine gönderelim.

3. Etkinlik: Penguen Kar hangi buzul parçasının üzerinde? 

Resmini Gönder Form Bağlantısı

a. Birazcık heyecan da katalım mı? Etkinlik kapsamında çocukların çizdiği resimleri sırayla uyduya göndereceğiz, Penguen Kar’ın sürüklendiği buzulun yerini bulmanız için resimler arasında koordinata ait bazı rakamlar da göndereceğiz.

b. Toplamda 4 adet rakam gönderilecek. Bunları gönderildiği sırada aldığınızda bir koordinat bilgisine ulaşacaksınız. Örneğin “-76.05612, 9.26168” gibi. Eğer bir amatör telsizci değilseniz uydudan doğrudan takip etme imkanınız, WebSDR sayfasından da bulamadıysanız belki bir Moepian sizin için yukarıdaki videonun sol alt köşesine bu 4 koordinat rakamlarını yerleştirmiş de olabilir ama bunu bizden duymadınız 🙂

c. Bu koordinatı buraya tıklayarak açılan sayfada sol üstte bulunan “Google Haritalar’da Ara” kısmına yazıp “Enter” tuşuna basarak arayın. (Harita ekranında önce uydu görünümü moduna geçin.)

ç. Konumda görünen buzulun ekran resmini alın veya fotoğrafını çekip bizde gönderin.

d. Renkli “MoEP Kutupların Koruyucusu” dijital sertifikanı e-posta adresine gönderelim.

gezegen kalp atisi

4. Etkinlik: “Gezegen Kalp Atışı” 

Mesaj Gönder Kalp Atışı Mesajını Gönder
Buradaki formdan umut, cesaret ve iyi dilek mesajlarını gönder, hep birlikte gezegen kalp atışı oluşturalım. Mesajı gönder tuşuna bastığında bir ton sesi duyacaksın. Daha sonra mesajın onaylanıp yayınlandığında veya diğer mesajlara tıkladığında da farklı tonlar duyacaksın. Mesajlar onaylandıktan sonra görüntülenebilir.

sen seversen

5. Etkinlik: “Sevginle Buzu Koru!”

Etkinlik çerçevesinde ek olarak bir şey yapmanıza gerek kalmayacak. MoEP web sayfasında bir interaktif haritada oluşturulacak, 1 ve 2’nci basamakta bize ulaşan resim gönderen katılımcıların ülkelerine veya illerine birer kalp ikonu yerleştirilecek ve sizin için “Kar”  adını vereceğimiz (1) gerçek penguen evlat edinilecek.

Merak Edilenler

Hey! Yardıma mı ihtiyacın var? Bir yeri anlamadın mı? Sorun değil. Bize buraya tıklayarak doğrudan yazabilirsin. Haydi şimdi seninle birlikte gezegenimizi de, penguenimizi de kurtaralım!

Beğen  2
MoEP
Yazar

MoEP Yönetim (Mars on Earth Project-MoEP Management)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir