Menu

Buz Kırılıyor!: Bir Kutup Mucizesi-1

Bilgilendirme: Birazdan okuyacağınız “Buz Kırılıyor!: Bir Kutup Mucizesi” isimli hikaye, “25 Nisan Dünya Penguen Günü” kapsamında heyecanlı ve interaktif bir etkinliğe katılım sağlayabilmeniz için yazılmıştır. Hikayeden sonra yayınlanacak olan ikinci yazıda nasıl katılım sağlayabileceğiniz açıklanacaktır.

Tamamen ücretsiz ve gerçek uydu haberleşme teknolojisi kullanılacak bu etkinliğe bütün çocuklarımız, hatta dilerlerse yetişkinlerimiz de davetlidir. Şimdi buyrun, hikayemizi okumaya başlayalım…


penguengunu1

  • Gezegen Tarihi 2042,
  • Kar beyazı ile buz mavisinin kucaklaştığı yer,
  • Antarktika…

Beyaz sonsuzluğun ortasında, Antarktika’nın kenarındaki Adélie Penguenleri kolonisinde, Bozbey ve eşi Pofuduk, iki yavruları Kar ve Rüzgar ile mutlu bir hayat sürüyorlardı. 

Sabahları güneş buzul kıyılarında parıldarken, minik yavruları tüylenmeye başlamış, koloninin en sevimli üyeleri olmuşlardı. Bozbey, yavrularına balık getirmek için okyanus seferine çıkarken, Pofuduk yavrularını soğuktan koruyordu.

Ancak bir sabah, gökyüzü hiç de alışılmadık bir şekilde karardı. Koloninin yaşlı üyeleri endişeyle bakışırken, rüzgâr şiddetini artırmaya başladı.

“Bu fırtına farklı” dedi kolonideki en yaşlı bilge penguen. “Daha önce böylesini görmedim!” Bozbey, endişeyle ufka baktı. Bozbey’in dönüş vakti yaklaşıyordu, ama deniz her zamankinden daha dalgalıydı. Aniden, koloninin bulunduğu buz kütlesinden korkunç bir çatırtı sesi yükseldi.

Çatlakkkk!” diye bağırdı birkaç penguen panikle. Dev buzul parçası ikiye ayrılıyor, koloni paramparça oluyordu. Pofuduk, yavrularını korumak için kanatlarını açtı, ancak korkunç bir dalga onu Kar’dan ayırdı.

Rüzgar hâlâ yanındaydı, ama Kar başka bir buz parçasına sürüklenmişti. “Karrr!” diye feryat etti Pofuduk, yavrusuna doğru atılmak istedi, ancak buz parçaları hızla birbirinden uzaklaşıyordu.

Denizden dönen Bozbey, koloninin dağıldığını gördü ve dehşete kapıldı. Buz parçalarının arasında yavrularını arıyordu, ama akıntı onu bambaşka bir yöne sürüklüyordu. Akşam olduğunda, bir zamanlar birleşik olan koloni, okyanusta sürüklenen onlarca buz kütlesine dağılmıştı.

Kar, tamamen yalnız kalmış, incecik bir buz parçasında titreyen tüyleriyle kaderine terk edilmişti. Rüzgar ise kilometrelerce ötede, Pofuduğun kanatları altında hıçkırarak kardeşinin adını sayıklıyordu.

Uzaydaki Gözler

Mars gezegeninin yörüngesinde, MoEP Mars Uzay İstasyonu (HAN) istasyonunda, gezegen koruma görev komutanı Dr.Açıkgöz, Mars ve uzak Dünya’nın kutup bölgelerinin yeni görüntülerini inceliyordu.

Bilim ekibi, son bir yılda buzulların erime hızının tüm tahminleri aştığını keşfetmişti. “Bu veriler doğru olamaz” dedi meteoroloji SOLARIS’in lideri Yasmina.

“Bir ay içinde Antarktika’dan kopan buz miktarı, geçen yılın tamamına eşit. “Dr. Açıkgöz ekran üzerinde bekleyen animasyona dokundu. Uydu görüntüleri, son üç günde Adélie Penguenleri kolonisinin bulunduğu bölgedeki felaket boyutundaki buzul çöküşünü gösteriyordu. 

“Mavi küremizdeki koşullar değişiyor, hem de çok hızlı” dedi Dr.Açıkgöz. “Uzay istasyonumuzdan şu anki görevimiz Mars’ı kolonileştirmek ve içilebilir su sağlamak için Mars kutup bölgelerini araştırmak, ancak asıl tehlike altında olan ana yurdumuz, gezegenimiz”.

MoEP’in uzay havası izleme sistemleri (SOLARIS), güneşin aktivitesindeki artışları ölçüyordu, ancak iklim değişikliğinin ana kaynağının hâlâ insan faaliyetleri olduğu belliydi.

“Bu verilerle bir şey yapmalıyız” dedi MARBIT ekibinin Deniz Biyoloğu Dr.Akkaya. “Buzul erimesinin hayvanlar üzerindeki etkisini anlatan bir belgesel projesi üzerinde çalışıyordum. Bu koloninin durumunu takip edebiliriz.”

Kutup Astrobiyolojik Araştırma Öncü Ekibi (PARV), Dünya yörüngesindeki uydu kameralarını Antarktika’daki parçalanmış koloninin üzerine odakladı. Yapay zekâ algoritmaları, binlerce penguen arasından yavrularını arayan penguen ebeveynlerin hareketlerini takip edebiliyordu.

“Şuradaki ikili grup, diğerlerinden farklı hareket ediyor” dedi Derin ekrandaki küçük noktaları göstererek. “Bir ebeveyn ve yavru gibi davranıyorlar, ama sürekli aranıyorlar…”  Pofuduk ve Rüzgar’ı bulmuşlardı.

Okyanusların Sessiz Tanıkları

Kar, minik buz parçasında beş gün boyunca sürüklendikten sonra, açlık ve soğuktan bitkin düşmüştü. Tıpkı kolonisindeki yetişkinlerin yaptığı gibi balık tutmayı denemişti, ama henüz yeterince güçlü değildi.

Buz parçası giderek erirken, minik penguen gözleri kapanmak üzereydi. Aniden, suyun altından devasa bir gölge yükseldi. Kar korkuyla geri çekildi.

Önce bir püskürme ve ardından bir buzul balinasının (Eubalaena glacialis) devasa gövdesi ortaya çıktı, yaşlı ama dikkatli gözlerle minik pengueni inceledi. Balina nazikçe ona su fışkırttı ve sonra tekrar dalıp, o ünlü akustik çağrısını yineledi ve diğer balinaları çağırdı.

Kutup balinalarının kadim lideri Opa, yavru penguenin durumunu hemen anlamıştı. Zira o yıllar boyunca okyanusların ısınmasına, asitlenmesine ve planktonların azalmasına tanık olmuştu. Türünün en büyük temsilcisi olan Opa, 120 yaşındaydı ve üç nesil boyunca okyanuslardaki değişimi hüzünle izlemişti.

MoEP yörünge istasyonunu (HAN)’da, ekip şaşkınlıkla sahneyi izliyordu. “Balinaların davranışına bakın” dedi Dr. Ersoy heyecanla. “Pengueni koruyorlar!”

Gerçekten de balina sürüsü, minik buz parçasının etrafında bir halka oluşturmuştu. Kar’ın buz parçası neredeyse tamamen erimişti, ancak devasa balinaların hareketleriyle yaratılan dalgalar, onu daha büyük bir buz kütlesine doğru itiyordu. 

Dr. Ersoy, “Hayatım boyunca böyle bir şey görmedim” dedi. “Bu bir mutualizm yani türler arası bir yardımlaşma, daha çok karıncalarda görünen bir davranış!”.

Opa ve sürüsü, tam üç gün boyunca minik pengueni takip etti. Kar’a yaklaşan iki katil balina Orka sürüsünü uzaklaştırdılar ve Kar’a yol gösterdiler.

İnsanlığın Seçimi

HAN yörünge istasyonunda, HAN komutanı Binbaşı Hacer ve Dr.Açıkgöz ekibi bir araya topladı. “Bu hikayeyi dünyaya anlatmalıyız,” dedi kararlı bir sesle. “Antarktika’daki buz kütlelerinin kopması rastgele bir olay değil. Bu, gezegenimizdeki iklim değişikliğinin somut sonucu.”

Ekip, buz üzerinde sürüklenen Kar’ın ve onu bulmak için her gün farklı bir yöne yüzen Bozbey, Pofuduk ve Rüzgar’ın hikayesini canlı olarak dünyaya yayınlama kararı aldı.

Dünyadan milyonlarca kilometre ötede, Mars’tan gelen bu benzersiz perspektif, insanlığın kendi gezegenine verdiği zararı uzaydan görmesini sağlıyordu.

“Dünyadaki herkes bu küçük penguenin hikayesini öğrenecek” dedi PARV lideri ve iklim bilimci Dr.Açıkgöz. “İnsanlık, eylemlerinin sonuçlarını görmeli.” 

HAN’nın Yapay Zeka Geliştirme Birimi (NEURON)’un verileri ile bilim insanları, Dünyadaki HORIZON ekibinin uydu teknolojisini kullanarak balinaların hareketlerini takip etti ve onlara bir bilimsel araştırma dronu indirerek, Kar’ın yakın görüntülerini almayı başardılar. Görüntüler, yayınlanır yayınlanmaz sosyal medyada viral oldu.

“Kutup Yalnızı” olarak adlandırılan minik penguen, iklim değişikliğine karşı mücadelenin simgesi haline geldi. İnsanlar pencerelerine minik penguen resimleri asıyor, çocuklar okullarında “Kar ve “Rüzgar” için mektuplar yazıyordu.

Buluşma Umudu

Balinalar, Kar’ı kolonisinin parçalanmış bir bölümüne ulaştırmayı başardı. Burada diğer penguenler onu aralarına aldılar, ancak o hep buz kütlesinin kenarında durup, ufukta ailesini arıyordu.

Dr.Akkaya, “Bir müdahale planı hazırladık” diye açıkladı Dünya’ya yaptığı gecikmeli video mesajında. “Normalde biz bilim insanları yaban hayatına doğrudan müdahale etmeyiz, ancak bu durum insan kaynaklı iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu. Bu ailenin ayrı düşmesi bizim sorumluluğumuz.”

Dünyanın her yerinden bilim insanları ve çevre aktivistleri bu projeye katıldı. Küresel ısınmayı durdurmak için acil önlemler alınması konusunda uluslararası baskı hiç olmadığı kadar arttı.

Bir Hafta Sonra…  

MoEP’in yönlendirdiği güçlü itki sistemine sahip yüzey araçları ile, Kar’ın bulunduğu buz kütlesi ile Bozbey, Pofuduk ve Rüzgar’ın bulunduğu buz kütlesi aynı akıntıya yönlendirildi.

Buzların kavuşmasına sadece bir kilometre kala, Dr. Açıkgöz, dünyaya ikinci kez şu mesajı gönderdi;

“Kar ve ailesinin yeniden birleşme şansı var. Ancak bu küçük bir penguen ailesinin hikâyesinden çok daha fazlası. Bu, insanlığın seçimi hakkında. Ya şimdi harekete geçeriz ya da gelecek nesillere parçalanmış bir dünya bırakırız. Tıpkı bu penguen kolonisi gibi, insanlık da ortak bir kaderi paylaşıyor. Tek fark, bizim geleceğimizi seçme gücümüz var!”

Dünya çapında milyonlarca insan, buzların yaklaşmasını canlı izlerken, küçük bir penguen yavrusu, uzun zamandır beklediği ailesine doğru umutla koştu. Kutup balinaları geri çekilmiş ama uzaktan bu buluşmayı izliyordu.

Mars’tan, HAN istasyonu ekibi, insanlığın bir zamanlar gelecek için terk ettikleri gezegeniyle yeniden bağ kurma umudunu taşıyan bu duygusal anın tanıkları oldular. Dünya çok uzaklardaydı ama istasyonun küçük camlarından yine de o yöne bakmayı, burunlarını soğuk cama dayayıp uzaklara selam göndermeyi ihmal etmediler. Buzlar birleşirken, insanlığın kalbi de onlarla birlikte attı… 

O yavru penguenin annesine koştuğu an gözyaşları sicim gibi aktı insanların gözünden. Bu akan gözyaşı belki de Dünyaya bizim nefsimizin yaşattıklarımızın bir kefaretiydi ya da sessiz ama içten bir özür dilemekti belki.

Ve sonra… 

Buz mavisinde yaşandı kavuşmaların en güzeli… Anne penguenin kendisine doğru paytak paytak çığlık atarak koşan küçük Kar’ı adeta bir insan gibi kucaklamasıyla, meydanlarda onları izleyen her anne-baba evlatlarına tıpkı Kar gibi sarıldı. “Seni gözümden sakınırım, asla kaybedemem” sözleri yutkunmalı mırıldanıldı…

Eski ve yeni dünyadaki insanoğlu;

Anladı… Bir şeyleri kaybetmeden önce sahip çıkıp korumayı, ait olduğu evini; yani Dünyamızı sevmeyi!

Kutup Etkinliğine Katıl

penguen kurtar

Umarız hikayemizi beğenmişsinizdir. Peki etkinlik bu hikaye ile nasıl bağlantılı olacak? diye sorduğunuzu tahmin etmek zor değil. Etkinliğimiz 5 farklı kategoride gerçekleşecek.

  • Gezegenin Duygusu Sen Ol!,
  • Gezegenini Koru ve Savun,
  • Sen Seversen Dünya Değişir,
  • Gezegen Kalp Atışı.

Detayları için bir sonraki yazımıza kadar takipte kalın, sağ alttan son yazı bildirim bültenimize abone olun ve heyecanla etkinliğimizi bekleyin!

Kısacası diyoruz ki;

  • Amatör telsizciler donanımlarını,
  • Çocuklar da kağıtlarını, kalemlerini ve boyalarını şimdiden hazırlasın!
Beğen  10
MoEP
Yazar

MoEP Yönetim (Mars on Earth Project-MoEP Management)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorumlar ( 2 )
  1. Kağan Şahin