Menu

Ulupınar Gözlemevi Kuruluş Yıldönümü Etkinliği

MoEP olarak,  19 Mayıs 2024 Pazar günü davet üzerine ÇOMÜAstrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi‘nin 22’nci kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldık.

Ulupınar Gözlemevi

Ulupınar Gözlemevi, Çanakkale Merkezde 410 metre yükseklikte “Radar Tepesi” olarak da adlandırılan noktaya 2001 yılında kurulmuş, 2002 yılında ise resmi olarak hizmete açılan gözlemevimizdir.

Plazma Fiziği, Kozmoloji, Genel Relativite, Matematiksel Fizik, Etkileşen Çift Yıldızlar, Güneş Fiziği, X-Işın Çift Yıldızları ve Gama Işın Patlamaları konusunda bir çok uzman burada bilimsel çalışmalarını yürütmektedir.

Ulupınar, aynı zamanda Türkiye’deki büyük teleskoplara sahip nadide gözlemevinden biridir. Gözlemevinin bulunduğu bölgede Ağustos 2023’te bir yangın felaketi meydana gelmiş olsa da, örtü temizliği yapılması ve alınan tedbirler sayesinde personel ve donanımda herhangi bir zayiat meydana gelmemiş olup, aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.

ulupinar gozlemevi etkinliki

Resim-1. Halk günleri etkinliğinde güneş gözlemi. (Image Credit: ÇOMÜ ÇAAM)

Gözlemevi  aynı zamanda uzay ve astronomi çalışmaları konusunda bilgilendirme faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Halk Günleri” aracılığı ile de vatandaşlara kapılarını açarak ücretsiz etkinlikler düzenlemektedir. Her yıl 19 Mayıs gibi anlamlı bir günde de, kuruluş yıldönümü kutlaması yapılmaktadır.

22.Kuruluş Yıldönümü ve Gözlemevi Faaliyetleri

Etkinlik, ziyaretçilerin servislerle gözlemevine gelerek toplanması ve ardından gözlemevi sahasında bulunan 122 cm Cassegrain-Nasymth, 60cm Cassegrain, 40cm Schmidt-Cassegrain, 30cm Schmidt-Cassegrain, 20cm Schmidt-Cassegrain ve diğer güneş gözlem teleskopları ile güneş saati ve meteoroloji istasyonunun tanıtılması ile başladı.

comu ulupinar 12

Resim-2. (Soldan sağa) Sayın Prof. Dr. Esin SOYDUGAN, Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN, Ruha USLU, Mehtap ATİŞ, Tuğçe CELAYİR ve Dr.Öğr.Üyesi Yasemin KAÇAR CANAYDIN. (Image Credit: MoEP)

Devamında ise bilim insanlarımız, ziyaretçiler ve öğrencilerle açık havada güzel ve neşeli sohbet etme imkanı bulduk.

comu ulupinar 5

Resim-3. MBG Türkiye’nin Çanakkale il temsilcisi Sayın Nurdeniz DENİZ ve dinamik ekibi ile birlikte. (Image Credit: MoEP)

Sohbetlerin ardından Moleküler Biyoloji ve Genetik Türkiye (MBG) ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında MBG’nin Çanakkale ekibi buluştuk, yerelde ve ortaklaşa yürütülecek çalışmalar konusunda ön planlamalarımızı yaptık.

comu ulupinar 8

Resim-4. Prof.Dr. Faruk SOYDUGAN’ın açılış ve anma konuşması. (Image Credit: MoEP)

Konferans salonuna geçildiğinde ise; kuruluş yıldönümü münasebetiyle konuşmalar yapıldı ve Sayın Prof. Dr. Osman DEMİRCAN hocamız anıldı.

MoEP Sunumları

comu ulupinar 2

Resim-5. CRISPR GEM Proje Yürütücüsü Tuğçe CELAYİR’in sunumundan bir kare. (Image Credit: MoEP)

Kuruluş ve anma etkinliğinin ardından konferans kısmına geçildi. Türk Astronot ve Bilim Misyonunda yer alan 13 deneyden biri olan CRISPR GEM projesinin yürütücüsü ve MoEP Bilim Koordinatörü Tuğçe CELAYİR tarafından aşağıda sıralanan konular anlatıldı.

  • Türk Astronot ve Bilim Misyonu,
  • Bitki Uzay Biyolojisi,
  • CRISPR GEM Projesi ve önemi,
  • Proje kapsamında yürütülen çalışmalar ve gelinen aşamalar,
  • MOEP ve çalışmalarının tanıtımı (ikinci bölümde).

Sunum bitiminde dinleyicilerin proje çalışmaları konusunda soruları cevaplandı.

comu ulupinar 7

Resim-6. Kuruluş yıldönümü kutlaması. (Image Credit: MoEP)

Kuruluş kutlamaları ve geleneksel ikramlar sonrası; Astrofizik Araştırma Merkezi, Ulupınar Gözlemevinden hocalarımız ve ÇOMÜ Astronomi ve Astrofizik Kulübü (AAK) öğrencileri ile özel bir toplantı daha yapıldı.

Toplantıda; MoEP kurucu ortağı Ruha USLU tarafından MoEP Öğrenci Uzay Girişimi çalışmaları kapsamında;

  • Amatör uydu ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) haberleşmesi,
  • Amatör radyo astronomi (Güneş, Jüpiter, İyonosfer, VLF, Pulsar, MeteorScatter vb.) çalışmaları ve donanımları,
  • MoEP K12 çalışmaları,
  • Amatör telsiz ve acil durum/afet haberleşme çalışmaları konusunda da Ulupınar Gözlemevinde yapılabilecek çalışma örnekleri sunuldu.

Teşekkür

comu ulupinar 4

Resim-7. Prof.Dr. Faruk SOYDUGAN tarafından teşekkür belgelerinin verilmesi. (Image Credit: MoEP)

  • Ulupınar Gözlemevi Müdürü Sayın Prof.Dr. Faruk SOYDUGAN başta olmak üzere, yüzyüze tanışma fırsatı bulduğumuz ve gelecekteki hedeflerimiz konusunda çok güzel bilimsel sohbetler yaptığımız  birbirinden değerli hocalarımıza,
  • Planlama kapsamında birlikte katılım sağlayan Moleküler Biyoloji ve Genetik Türkiye (MBG) Çanakkale ekibine,
  • Yakın ilgilerini esirgemeyen farklı disiplinlerdeki genç arkadaşlarımıza ve katılımcı misafirlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Vefa

prof dr osman demircan

Resim-8. Sayın Prof. Dr. Osman DEMİRCAN.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümlerin kurucusu ve Ulupınar Gözlemevi’nin kurucu müdürü, ülkemizin önde gelen gökbilimcilerinden Sayın Prof. Dr. Osman DEMİRCAN hocamızı buradan bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Önümüzdeki günlerde Ulupınar Gözlemevi ile birlikte gerçekleştirmeyi umduğumuz çalışmalarımızla, rahmetli hocamızın başlattığı kıvılcımı daha da büyüterek devam ettireceğimize gönülden inanıyoruz.

Beğen  9
Yazar

Mars on Earth Project (MoEP) kurucu ortağı. Proje genel tasarım ve planlama sorumlusu. TÜBİTAK / ARBİS-Araştırmacı. Amatör telsiz çağrı işareti TA2IRU. (Co-founder of the Mars on Earth Project-MoEP. Project general design and planning officer. TUBITAK / ARBIS-Researcher. The amateur radio callsign is TA2IRU.)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir