Menu

Türkiye’den Bir FRC Takımı: Ladybug Takımı

1. Biz Kimiz?

Ladybug olarak Dünya’nın ilk ve tek, uluslararası ve bağımsız FIRST Robotics Competition (FRC) takımıyız. 

Takımımızda; Türkiye, Fransa, Azerbaycan, Kazakistan, Almanya, K.K.T.C, Hindistan, Bangladeş, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 11 farklı ülke, 15 farklı şehir ve 21 farklı okuldan üyelerimiz bulunuyor.

2. FRC Nedir?

FRC, FIRST vakfı tarafından düzenlenen uluslararası bir robotik yarışmasıdır. Yarışmada lise düzeyindeki öğrenciler, bir yandan belirlenen tema ve görevler doğrultusunda robotlarını yapmaya çalışırken bir yandan da mühendisliği ve bilimi daha ulaşılır kılabilmek adına sosyal sorumluluk projeleri geliştirmektedirler.

Bu sayede yarışmaya katılan öğrenciler erken yaşta liderlik, takım çalışması, proje yönetimi ve organizasyon konusunda tecrübe sahibi olma şansı elde ederler.

3. FIRST Nedir?

FIRST , “Bilim ve Teknolojinin Tanınması ve Yayılması İçin” (“For Inspiration and Recognition of Science and Technology”) anlamına gelen bir kısaltmadır. 1989 yılında Manchester NH’de kurulan FIRST ‘ün amacı gençlerin bilime ve teknolojiye yönelik ilgisini canlandırmak ve aynı zamanda da özgüven ve hayat becerilerini geliştirmektir.

4. Neden “Ladybug”?

Bir efsaneye göre uğur böceklerinin dünyaya gelme sebebi barış, mutluluk, şifa ve şans getirmekmiş. 

Biz de uluslararası bir takım olarak, ülkeler arasındaki düşmanlıkları yok sayarak, birlikte robotik çalışmalar ve sosyal sorumluluk projeleri geliştirerek dünyamızda iyi bir etki yaratmak istiyoruz. 

Böylece “Çeşitlilik içinde birlik!” mottomuzla dünyamıza faydalı şeyler yapabilmek için aynı milletten, aynı dilden, aynı dinden olmak gerekmediğini; farklı düşüncelerin, yaratıcı ve birleştirici fikirler ortaya çıkarabileceğini herkese göstermeyi hedefliyoruz. Ayrıca ‘Lady’bug ismiyle kadınların bilimdeki ve mühendislikteki yerini ve önemini göstermeyi istiyoruz.

5. Hedeflerimiz Neler?

Dünyaya baktığımızda, genel anlamda “mutlu” bir dünya olmadığını ve birçok insanın “şanslı” bir yaşam sürmediğini gözlemleyebiliyoruz. Ancak, biz istersek ve birlikte çalışarak kendi şansımızı ve mutluluğumuzu yaratabileceğimize inanıyoruz.

İlk olarak; bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarında farklı milletler arasındaki düşmanlıkları aşarak birlikte büyük başarılara imza atabileceğimizi tüm dünyaya göstermeyi amaçlıyoruz.  

Farklı ülkelerden dezavantajlı bölgelere ulaşarak mühendisliği ve bilimi daha erişilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. 

Sanat ile bilimi birleştirerek daha yenilikçi fikirler ortaya çıkarmanın yanı sıra, çevremize fayda sağlayacak teknolojileri üretebilmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda “Lady”Bug ismi ile kadınların mühendislik ve bilim alanlarındaki önemini vurgulamayı hedefliyoruz.

6. Ne Yapmak İstiyoruz?

Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek adına ilk adım olarak FRC’ye katılmayı amaçlıyoruz. 

Hedeflerimizin ilk adımı olarak bu yarışmayı seçmemizde bazı temel sebepler bulunuyor. Yarışmada sadece yaptığımız robotla yarışmıyoruz aynı zamanda yaptığımız sosyal sorumluluk projeleri de yarışmada değer görüyor. Böylece yarışma bizim için “Bir robottan daha fazlası” olabiliyor. 

Bu yarışmayı seçmemizin temel sebepleri, hedeflerimize ulaşma yolunda atacağımız ilk adımı oluşturuyor. Yarışmada sadece tasarladığımız robotla yarışmakla kalmayıp, aynı zamanda yaptığımız sosyal sorumluluk projeleri ile de değer katıyoruz. Bu sayede yarışma bizim için “yalnızca bir robot yarışması”ndan öte bir anlam taşıyor.

Sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra yarışma; sahip olduğu değerlerle tüm takımları yardımsever olmaya teşvik ediyor.

Ayrıca uluslararası bir platform olması sayesinde, dünya genelinde tanınma fırsatı sunarak, hedeflerimize yönelik olumlu etkimizi artırma ve daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sunuyor. Bu yarışma, sunacağı değerler ve imkanlarla bizim için sadece bir yarışmadan öte anlamlar taşıyor.

Yarışmaya liseli gençler olarak katılırken, kendi robotumuzu tasarlayacak ve üreteceğiz. Robot inşa etmekle kalmayıp, teknoloji, bilim, sanat ve mühendislik alanlarını içeren sosyal sorumluluk projeleri ile dezavantajlı bölgelere yardım elini uzatacağız.

Çevremize faydalı yeni teknolojiler geliştirmeye ve üretmeye çaba göstereceğiz. Mühendisliği çevremizde daha yaygın hale getirmek için uğraşacağız. 

Aynı zamanda kadınların mühendislik ve bilim alanlarındaki rolünü vurgulayacağız. Farklı milletlerden gelen gençlerin bir araya gelip iyi bir amaç etrafında nasıl işbirliği yapabileceğini herkese göstermeyi hedefliyoruz.

7. İşbirliklerimiz 

a. BOEING şirketi tarafından takımımıza giriş ücreti için 4.000 Amerikan Doları hibe sağlandı,

b. DOW şirketi tarafından takımımıza giriş ücreti için 5.100 Amerikan Doları hibe sağlandı,

c. Mars on Earth Project (MoEP) tarafından; ilk günlerimizden itibaren yolumuzda bir ışık olmak adına, karşılık beklemeksizin FRC Team Ladybug takımına mentörlük ve destek sağlandı.

8. Bize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Çıktığımız bu zorlu yolda sizlerin desteklerine çok ihtiyacımız olacak, birlikte büyüyüp gelişeceğiz. Proje geneli ve yapmak istediğimiz robotla ilgili olarak;

a. Yapacağımız robotta bize elektronik, mekanik ve yazılım konularında mentörlük yapmak isteyen büyüklerimize,

b. Robot parçalarını ve yapacağımız uluslararası sosyal sorumluluk projelerinin giderlerini (yol, iaşe, malzemeler vb.) karşılayabilmemiz için maddi destek sunabilecek sponsorlara ve malzeme tedarikçilerine,

c. Daha fazla kişiye ulaşabilmemiz için bize yardımcı olacak ve profesyonel bir yönlendirme yaparak gerekli bağlantıları kurabilmemize destek olacak mentörlere ihtiyacımız var.

9. Sosyal Medya ve İletişim Bilgilerimiz

Bilim yolunda yaptığımız çalışmalarda; sesimizi daha güçlü duyurmak ve gelişmeleri takip etmek adına bizi takip ederek destek olun.

LinkedInInstagram Twitter Facebook YouTube Web E-Posta

Beğen  14
MoEP
Yazar

MoEP Yönetim (Mars on Earth Project-MoEP Management)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorumlar ( 5 )
  1. Avatar
  2. Avatar
  3. Özden Sıla YİGİT (TA1SIL)
  4. Tuğçe Celayir (TA1TUG)
  5. Avatar