Tokmak Mars 77-1 yavaş yavaş şekilleniyor ve daha fazla Mars havasına bürünüyor. Geçtiğimiz Cuma günü yine Tokmak’taydık.

Resim-1. Gebze-Eskihisar feribot iskelesinden hareket. (Image Credit: MoEP)
Sabah erken saatlerde İstanbul’un trafik yoğunluğunu atlatıp, Eskihisar feribot iskelesine geldiğimde hava gayet güneşli ve açıktı.

Resim-2. Topçular iskelesine varış. (Image Credit: MoEP)
Martıların eşlik ettiği güzel bir deniz yolculuğunun ardından feribot Topçular iskelesine yanaştı. İskeleye iner inmez MoEP gönüllümüz Melih ALTINTERLİK (TA2HZL) karşıladı ve birlikte Tokmak okulumuza geçtik. Geldiğimizde çalışmalar başlamıştı.

Resim-3. Yalova TEMA’dan Özcan Bey ve çocuklar boya hazırlık aşamasında. (Image Credit: MoEP)
Çalışmaya katkı sunmak amacıyla gelen Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı – TEMA Yalova İl Temsilcisi Arzu DEMİR ve eşi Özcan DEMİR ile birlikte Yalova Üniversitesi Genç TEMA ekibi ile de bir araya geldik.

Resim-4. Tüm ekip genç ve dinamik. (Image Credit: MoEP),
Herkesin ortak bir amacı var. Öğrencilerimiz için her şeyin daha iyisini onlara sunmak, bunu yaparken de sürdürülebilirlik ve doğa koruma bilincini aşılamak.

Resim-5. TEMA Yalova İl Temsilcisi Arzu Hanım ve Yalova Üniversitesi Genç TEMA ekibi. (Image Credit: MoEP)
Çalışmaya erken başlamışlardı. Yalova Üniversitesi Genç TEMA ekibinin pırıl pırıl gençleri el birliği ile binanın dış boyasına başlanmıştı bile.

Resim-6. Arzu DEMİR, Özcan DEMİR ve Selcan AKTAŞ öğretmenimizle. (Image Credit: MoEP)
Kısa bir mola arasında Yalova TEMA‘dan DEMİR çiftine MoEP teşekkür sertifikalarını takdim ettik.

Resim-7. Kendi istasyonlarına hayat veren çocuklar. (Image Credit: MoEP)
Öğrencilerle de Yalova Üniversitesi Genç TEMA ekibini yalnız bırakmadı. Teneffüse çıktıklarında hemen koşarak alana geldiler ve fırçayı kaptıkları gibi duvarları boyamaya destek oldular.

Resim-8. MoEP adına Serkan Bey’e teşekkür sertifikasını takdim ederken. (Image Credit: MoEP)
Gönüllümüz Serkan YAVUZEL (TA1LSH) sabah geldiğinde çatının da kontrolünü yapmıştı. Hali hazırda çatının ve doğal olarak bacaların biraz tamir gereksinimi mevcut. Yoksa kış şartlarında çatının orta kısmı sorun çıkaracak gibi görünüyor ki destek bekler.

Resim-9. MoEP adına Melih Bey’e teşekkür sertifikasını takdim ederken. (Image Credit: MoEP)
Melih Bey; Tokmak Mars 77-1’in ilk duyurduğumuz zamanlarda sahibi olduğu Hazal Group Haberleşme Sistemleri firması ile istasyonun her türlü kablolama ve konektör ihtiyacını karşılayacaklarını belirtmiş, daha sonra da gönüllümüz olmuştu. Bu faaliyette kendisi ile ilk defa bir araya geldik ve ileride yapılacak çalışmaları planlama fırsatımız da oldu.

Resim-10. Öğretmenlerimiz ve Yalova Üniversitesi Genç TEMA ekibi. (Image Credit: MoEP)
Selcan ve Esen öğretmenimiz Yalova Genç TEMA ekibinin teşekkür sertifikalarını verdikten sonra tekrar işe koyulduk. Melih ve Serkan Bey Delta Loop HF antenin gergilerini çelik tellerle değiştirdiler ve sağlamlaştırdılar.
Dünyamızın kıymetini bilmek gerek…
Yukarıda Tokmak Mars 77-1 için “Mars havasına bürünüyor” derken, aslında belki de ilk doğa dostu üssümüz olacak. İnsan Mars’ı daha yakından tanıdıkça Dünyamızda var olan yaşam ortamının ne kadar mükemmel ve yaşam döngüsünün bizim için ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyor.
Eğer insanlar sadece bir günlüğüne Mars’ta yaşama şansı bulabilseydi, geri geldiği gün roketten iner inmez ağaç dikmeye koyulurdu. Peki bunu yapmak için mutlaka Mars’a mı gitmek gerek?
Gözümüzün önünde güzel Dünyamız günden güne yok oluyor. Kontrolsüz atıklar, mikro-plastikler, çeşitli sebeplerle veya kasten çıkarılan yangınlarla yok olan ormanlarımız, buna bağlı olarak tükenmekte olan oksijenimiz… liste uzayıp gidiyor.
Aslında doğa bize yeterince kendisini anlatmaya çalışıyor ama biz onu ne kadar duyuyoruz? Belki de tek cümle ile onun çağrısını özetlemek gerekirse bize diyor ki “beni yok edersen, sen de yok olursun!“

Resim-11. Öğretmenlerimiz ve Yalova Genç TEMA ekibi. (Image Credit: MoEP)
TEMA Gönüllüsü olmak
Yaşanabilir bir Dünya için önce çocuklarımıza bu sevgiyi aşılayalım ve bizler de uygulamalarımızla buna örnek olalım. Hatta ilk adım için geç kalmayın. Dilerseniz siz de buraya tıklayarak bir TEMA gönüllüsü olabilir veya buraya tıklayarak gönüllü olmasanız bile bağış yapabiliriniz.
Kapalı alanda Mars yüzeyi modelleme işlemleri

Resim-12. Sıraların alt kısımlarındaki ağaç destekler sökülüyor. (Image Credit: MoEP)
Geri dönüşüme her zaman önem verdiğimizi biliyorsunuz. Bu kapsamda kullanım dışı kalmış ve işlevselliğini yitirmiş masalar bir araya getirilerek bir platform oluşturuldu.
Platformun alt kısımlarındaki ahşap kısımlar başka bir yerde kullanmak için söküldü. Altta boşta kalan kısımlar 3.3V ve 5V güç hatları ile gömülü sistemlerin, çeşitli nakil hatlarının ve MoEP-IoT alt yapısının sinyal kabloları ile ve kablo kanallarını barındıracak.

Resim-13. Sıra demirleri sabitlenirken. (Image Credit: MoEP)
Alt kısımların sökümünden sonra ustalarımız çocuklar için yapılan bu çalışmanın kaynak ve parça ekleme işlemleri için istasyona geldiler. Sıralar ikili bloklar olarak birbirine kaynaklandı.

Resim-14. Sıraların ara parçaları kaynaklanırken. (Image Credit: MoEP)
Masaların üzerindeki yapının bozulmadan sabitlenebilmesi için ara parçalar da eklenerek kaynakla sağlamlaştırıldı. Bazı noktalar ise son şekli verene kadar düzeltilme ihtimaline karşı sadece punto kaynaklandı.

Resim-15. Çıta kenarlıklar monte edilirken. (Image Credit: MoEP)
Kaynak işlemlerinden sonra devreye marangoz devreye girdi. Yapay Mars yüzeyi üzerindeki tortunun sıra kenarlarından taşıp etrafı kirletmemesi için sıraların etrafına uygun kesilen ahşap şeritler vidalandı.
Bir davetle ellerindeki işi bırakıp okul çalışmamıza yardıma gelen ustalarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Resim-16. MoEP ekibi bir arada. (Image Credit: MoEP)
Çalışmalar devam ederken; komşu ilçe Karamürsel’den öğretmenimiz Ayşe Fizan SASA ziyaretimize geldi ve biz de çalışmalara biraz mola verdik. Mola verilince zaman kazanmak adına Melih Bey’de Karamürsel’den bazı ihtiyaç malzemelerinin (tel, çimento, vb.) temini için ayrıldı.

Resim-17. MoEP ekibi bir arada. (Image Credit: MoEP)
Günden güne daha çok büyüyoruz. Gelecek dönemde Karamürsel’de de bir istasyonumuz olacak ve şimdiden iki istasyonun öğretmenleri gayet uyum halinde ve her konuda yardımlaşarak çalışıyorlar.
Yüzey modelleme

Resim-18. Teliz çuval şeritleri. (Image Credit: MoEP)
Önce teliz çuvaldan farklı büyüklüklerde şeritler kesildi, daha sonra da normalden biraz daha sıvılaştırılmış harca batırıldı.

Resim-19. Tünel kalıplarının yerleştirilmesi. (Image Credit: MoEP)
Taşlardan ana yüzey malzeme hattı belirlendi ve plana göre yerleştirildi. Tünel kalıpları için 75 ve 50 mm.lik PVC borular kullanıldı. PVC boruların harç donduktan sonra kolay çıkarılabilmesi için ince naylon sarıldı.
Daha sonra da harca batırılmış teliz çuval parçaları bu arazi modelinin yüzey kaplaması ve ara birleştiricisi olarak kullanıldı.

Resim-20. Genel yüzey görünümü. (Image Credit: MoEP)
Genel hatları ile bu şekilde görünüyor. Dağınık görünmesinin önemi yok, yeterli zaman kalmadığı ve malzeme azlığı nedeniyle sadece sol 4 masa alanını kullandık. Rötuşlar ise en son yapılacak.

Resim-21. Yüzey modelleme. (Image Credit: MoEP)
Tünel kalıbı olarak kullandığımız PVC borular çıkarıldıktan sonra ana maden tünelimiz gayet güzel duruyor. Bu alan en dip kısımda bulunan ana maden giriş tüneli olarak planlandı. Ön kısımdaki boşluğa ise maden işleme tesisleri ve şantiye araçları ve diğer malzemeler konuşlanacak.
Bu alanın yan tarafı ise, yeraltı buzul suyu sondajı ve ana pompa istasyonlarının olduğu bölüm olarak düzenlenecek. Buradan donmuş yeraltı buzullarından elde edilen sıvılaştırılmış su nakil hatları ile birlikte yaşam alanlarının (habitatlar) olduğu alana taşınacak.

Resim-22. Yüzey modelleme. (Image Credit: MoEP)
Ara geçiş tünelimizde de sorun yok. Tüm yüzey modelleme işlemleri bittikten sonra kötü görünen ipliksi kısımlar, tünel kenarları vs. düzeltilecek. Daha sonra da mini aydınlatma sistemleri takılacak.
Dönüş Yolculuğu

Resim-23. Topçular’dan feribot kalkışları iptal. (Image Credit: MoEP)
Hava karada iken gayet açıkken, feribot iskelesine geldiğimizde yoğun sis nedeniyle tüm feribot seferlerinin iptal edildiği uyarısı ile karşılaştık.
2-3 saat beklesem de sis daha fazla yoğunluğunu arttırdı. Sağolsun dönüşünde gelip beni iskeleden alan Melih Bey ile tekrar Karamürsel’e dönüp, otelde konakladım.

Resim-24. Tüm feribotlar iskelede beklemede. (Image Credit: MoEP)
Ertesi gün 14.00 gibi yeniden Topçular feribot iskelesine geldim ancak yine bir sürpriz ve seferler iptal. Neyse ki bir kaç saatlik beklemeden sonra Liman Başkanlığı deneme seferi için sadece bir geminin kalkmasına müsaade etti ve bindik. Bindik binmesine ama binmemizle inmemiz bir oldu, başka bir gemiye geçmemiz istendi. Yarım saat de bu gemide bekledikten sonra en nihayetinde kalkış yapabildik.
Şimdi uzaktan bir kaç planlama yapmamız gerekiyor. Daha sonra tekrar Tokmak Mars 77-1 istasyonumuzu ziyaret edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkürler.