Sıkça Sorulan Sorular

mars on earth project hakkimizda about us

Mars on Earth Project (MoEP) ve ilgi-araştırma alanımız olan Mars gezegeni hakkında merak ettiğiniz soruları başlıklar altında topladık ve açıklamalar ekledik. (English: We have gathered the questions you wonder about the Mars on Earth Project (MoEP) Community and Mars planet under the headings and added explanations.)


Yeni yazılarınızdan nasıl haberdar olabilirim?

Web sayfamızda e-posta bülten aboneliği bulunmaktadır. Kolayca kaydınızı yapmanız durumunda yayınlanan yazılar otomatik olarak eposta adresinize gönderilir. Diğer türlü sosyal medya adreslerimizden de gerekli bildirimler yapılmaktadır. Instagram kanalımızın bildirimleri (sağ üstte zil simgesi) açabilirsiniz.

Mars nasıl bir yer ?

Mars nasıl bir yer sorusuna dair bu konuda web sayfamızda bulunan detaylı yazıları okuyabilirsiniz.

Mars gezegeninde HF telsiz kullanılabilir mi?

Evet, Mars gezegeninin İyonosfer tabakası hakkında bilinenler henüz çok yeni olsa da; katman ve molekül yapısı ile yüksekliği farklılık arz etmektedir. Yine de  özellikle gece şartlarında 4 MHz civarlarında HF haberleşmesine uygun olduğu bilinmektedir. Aynı şekilde yer dalgasının da teorik olarak kullanılması mümkündür.

Mars gezegeninde VHF/UHF telsiz kullanılabilir mi?

Evet, her iki bandda da telsiz kullanılabilir. Astronotlar ve istasyon mürettebatı uygun koşullar sağlandığı taktirde kullanabilirler. İstasyonlarda çatı anteni, astronotlarda ise sırt çantasına yerleştirilmiş olan telsiz ve anten sistemi ile başlık içerisine yerleştirilmiş kulaklık seti kullanımı mümkündür. Halen Mars rover üzerinde yüksek kazançlı anten (High Gain Antenna-HGA) ile roverler uydular ve zorunlu hallerde doğrudan Dünya ile UHF bandında haberleşebilmektedirler.

Mars’ta telsiz rölesi kurulabilir mi?

Neden olmasın? Bunu engelleyecek bir sorun görünmüyor. Kolonizasyon başladığında haberleşme ihtiyacının bir çoğu telsiz sistemleri ile yapılacağından dolayı uydu bağlantısı olmadığı durumlarda telsiz haberleşmesini uzak mesafeler veya krater içleri , tepe arkaları gibi bölgelerde kesintisiz devam edebilmek adına buna ihtiyaç duyulacaktır.

Dünyadaki Mars Projesi nedir?

Dünyadaki Mars Projesi (Mars on Earth Project) Türkiye’de amatör Mars ve uzay araştırmaları ve analog Mars istasyonu kurmak amacıyla kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir topluluktur.

Mars’ta astronotlar kaskını çıkarabilir mi?

Hayır. Oksijen (%1’den daha az) seviyesi solunabilirlik derecesinin çok çok altındadır. Ayrıca %98 oranında karbondioksit mevcuttur. Buna çok düşük basınç da eklendiğinde nefes alabilmek ve uzay giysisi olmadan Mars gezegeninde habitat dışında hayatta kalmak imkansızdır.

Projeye kimler katılabilir?

Projeye; bilime gönül vermiş ve 18 yaş üzerindeki herkes gönüllü olarak katılabilir. 18 Yaşından küçükler sadece veli onayı ile öğrenci grubunda görev alabilirler. Gönüllülerden hiç bir ücret talep edilmez ve ücret ödenmez. Proje gönüllüsü olmak için buradaki gönüllü başvuru kursuna kayıt yapabilirsiniz.

Mars’ta astronotlar ses duyabilir mi?

Uzay giysileri tüm vücudu koruyan ve çok farklı materyalden üretilmiş katmanlara sahiptir. Başlık da aynı şekilde yüz ve baş kısmını dışarıdan izole eder. Başlık üzerindeki vizörde UV ve parlak ışık koruma için özel filtre bulunmaktadır. Bu nedenle gelecekte insanlı Mars görevlerinde Mars yüzeyinde sesleri duymak zorlaşacaktır. Ayrıca atmosferde ses iletimini sağlayan titreşebilecek molekül yoğunluğu çok düşük seviyede olduğundan dolayı Dünyadaki gibi ses iletimi daha zordur ve Dünyaya oranla duyulacak ses daha boğuktur, ses hızı da aynı şekilde düşüktür. Ancak astronotun kendi güvenliği için uzay giysisine harici ses alıcı hassas mikrofonlar yerleştirileceği düşünülebilir.

Çalışmalar nerede yürütülüyor?

Çalışmalarımız Türkiye ve Finlandiya’da bulunan kurucularımız ve gönüllülerimiz ile yürütülmektedir. Kurulu yerleşke ve analog istasyonlar için yer belirleme çalışmaları devam etmektedir.

Mars’ın kaç uydusu var?

Mars’ın uyduları Phobos ve Deimos adında 2 küçük uydu olup, bunlar Phobos ve Deimos olarak adlandırılmıştır. Uyduların nasıl oluştukları ve Mars etrafındaki yörüngeye ne zaman geçtikleri şu an için bilinmemektedir.

Kurulması planlanan yerleşkenin detaylarına nasıl ulaşabilirim?

Projenin asıl hedeflerine ve bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi planlanan çalışmaların detaylarına ve 3D çizimleri ile açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

1 Mars yılı kaç Dünya yılıdır?

Mars’ın kendi etrafında ve Güneş etrafında dönüşü farklı sürelerde gerçekleşir. 1 Mars yılı 1.8809 Dünya yılıdır, Dünya zaman birimiyle tam olarak 1 yıl, 320 gün ve 18,2 saattir.

Dünyadaki Mars Projesi ekibinde kimler görev almaktadır?

Dünyadaki Mars Projesi ekibinde; bilim insanlarından, radyo amatörlerine kadar her kesimden gönüllü bulunmaktadır. Topluluk üyelerimiz ve teknik bilgi alt yapımızla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Mars’ta yaşam var mı?

Henüz herhangi bir kanıt bulunmamıştır. Ancak bilim insanlarının incelemeleri Kızıl Gezegen’in geçmişte yaşamı destekleyebileceğini gösteren pek çok kanıt olduğunu ifade etmişlerdir. Son yapılan incelemelerde kutup bölgelerinde donmuş buz olduğu, toprakta eski dönemlere ait su izlerinin varlığı bilinmektedir.

Dünyadaki Mars Projesi bünyesinde neden çocuklara ait çalışmalar var?

Bugünün çocukları yarınların geleceğidir. Bu nedenle asli amacımız yanında çocuklarımız için de çeşitli etkinlikler ve çalışmalar düzenleyerek onlara bilimi sevdirmek, merak ettikleri konularda bilgilendirmek istiyoruz. Bu nedenle zaman zaman onlara yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Her çalışma veli onaylıdır.

Mars’ta yaşayan var mı?

Hayır. Henüz insanlı görevler başlamamış olup, bu konuda çalışmalar sürdürülmektedir. Mars’ta şu an için sadece yüzeyde insansız gezginler (rover) ve yörüngede gözlem uyduları bulunmaktadır.

Dünyadaki Mars Projesi ekibi ile nasıl iletişime geçebilirim?

Buraya tıklayarak iletişim formunu kullanabilir veya “bilgi @ marsonearthproject.org” adresine bir e-posta gönderebilirsiniz.

Mars ile nasıl iletişim kuruluyor?

NASA Derin Uzay Ağı (DSN); uzaydaki ve Mars’taki görevlere Dünya’daki bilim adamları ve mühendisler arasındaki iletişim bağlantılarını sağlayan uluslararası bir anten ağıdır. Detay için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yurtdışı bağlantılarınız var mı?

Evet. Dünyadaki Mars Projesi olarak; aynı amaç için kurulmuş yurtdışındaki Mars araştırma istasyonları ile sürekli iletişim halindeyiz. Ancak kendileri ile herhangi bir organik bağlılığımız yok veya herhangi bir kuruluşun/topluluğun alt bağlısı/şubesi değiliz. Çalışmalarımız tamamen bağımsız olarak sürdürülmektedir.

Mars’ta cep telefonu çalışır mı?

Şu an için hayır. Çünkü öyle bir mobil altyapı yok. Dünyadaki cep telefonu sinyalleri gezegenin uzaklığı nedeniyle duyulamaz.

Dünyadaki Mars Projesi herhangi bir projeye destek veriyor mu?

Evet. Teknik bilgi alanımıza giren konularda çeşitli yarışma takımlarına bilgi desteği sağlamaktayız. Bu konuda birlikte çalıştığımız takımların listesine buradan bakabilirsiniz.

Mars’ta binalar var mı?

Hayır. Mars yüzeyinde insan yapısı bir kaç uzay aracı, robotik ve sabit gözlem istasyonları, daha önceki başarısız uzay olarak gezegene düşen sondalar, rover taşıyıcıları, paraşütlerden başka insan yapımı bir bina bulunmamaktadır.

Dünyadaki Mars Projesi hangi haberleşme platformunu kullanıyor?

Dünyadaki Mars Projesi ekibi olarak; çalışmalarımızı ve iletişimimizi DISCORD sunucumuzda yer alan haberleşme kanallarımız üzerinden yürütmekteyiz.

Mars’ta mıknatıs çalışır mı?

Dünya’nın aksine, Mars’ın kendisini uzay havasının sert etkilerinden koruyacak küresel bir manyetik alanı (Manyetosfer) yoktur, ancak yerel ve indüklenmiş bazı manyetizma noktaları vardır. Dünyadan götürülen bir mıknatıs normal işlev görebilir.

Dünyadaki Mars Projesi sosyal medya adresleri nelerdir?

Dünyadaki Mars Projesi sosyal medya adresleri olarak LinkedIn, Facebook , Instagram, Twitter , Tumblr ve YouTube kullanmaktadır. İsimlere tıklayarak kanallarımıza abone olmanızı dileriz.