Menu

Sanal Mars Görev Ekibi Teknik Gezi

Mars on Earth Project (MoEP) tarafından 7 Aralık 2022’de; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL)’na teknik bir gezi düzenlendi. Gezinin amacı özetle;

  • İTÜ bünyesinde bulunan Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL)’nın fiziki imkan ve kabiliyetlerini yerinde görmek, 
  • Ülkemizde üretilen amatör uydu teknolojileri hakkında son gelişmeler hakkında doğrudan ve kaynağından bilgi edinmek,
  • MoEP ile birlikte uzay ve Mars çalışmalarına katılan  farklı yaşta öğrencilerde  uzay araştırmaları, uydu teknolojisi konularında farkındalık oluşturmak,  
  • MoEP Sanal Mars Görevi için önem arz eden derin uzay ve uydu haberleşme sistemleri ile işleyişleri hakkında bilgi edinmek olarak belirlenmişti. 

Geziye; Erol Altaca Okulları – Uzay Teknolojileri ve Amatör Telsizcilik Kulübü (MARS 34-1) öğrencileri ile birlikte MoEP’in tamamı kadın mürettebattan oluşan ilk Sanal Mars Görevi  (BURAK-1) ekibi olarak bizler de katıldık. 

USTTL Uzay Mühendisliği bölümünde 2005 yılında başlatılan küp uydu geliştirme faaliyetleri kapsamında Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve İTÜ Rektörlük desteğiyle 2007 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden bugüne dek başarılı çalışmalara imza atmıştır.

uydu lab

Resim. Amatör uydularla ilgili bir dizi çalışma ve testlerin yapıldığı odanın bir bölümü. (Image Credit: MoEP)

USTTL yerli ve yabancı uydu ve alt sistem geliştiricilerine de hizmet sunmaktadır. Bir çok radyo amatörünün ve uydu meraklılarının 2009 yılında fırlatılan ve halen yörüngede aktif olan ITUpSAT-1 uydusu çalışmaları ile yakından tanıdığı USTTL’yi; ITUpSAT-1 ve daha sonraki uyduların üretildiği bu laboratuvarı ziyaret etmek, uydu yapılarına dokunabilmek, test ortamlarını yakından görmek ve çalışma prensiplerini öğrenmek, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kez Türk Bayrağı’nın bu laboratuvardaki çalışma sonrası gönderildiğini öğrenmek bizler için oldukça heyecanlı zamanlar oldu.

Genç öğrencilerin gözlerindeki heyecan ve öğrenme coşkusu da bir o kadar görülmeye değerdi.

Dünya’daki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de başlatılmış olan uydu teknolojileri çalışmaları ve aktif olarak devam etmekte olan projeleri gözlemleme şansı elde etmekten de ayrıca onur duyduğumuzu ifade etmek isterim.

MoEP, Sanal Mars Görevleri kapsamında katılımcı mürettebatın kendi ilgi alanları dışında farklı -özellikle teknik- konularda yetiştirilmesine özel önem verdiğini ifade etmek isterim.

Bu amaçla görevlerin başlamasından önce bir çok özel alan ve çalışma gruplarında ziyaretlerimiz oluyor ki geçtiğimiz günlerde ekip olarak radyo amatörlerinin toplantılarına da bu kapsamda misafir olmuştuk.

Aldığımız teorik eğitimleri bu laboratuvar gezisi gibi yerinde ve uygulamalı olarak pekiştirmek bizler için de oldukça faydalı oldu.

Teorik eğitimlerde uydu ve uzay haberleşmesi ile ilgili aldığımız notlar ve sorularımızın hepsi USTTL personeli tarafından  uydu modelleri ve bileşenleri üzerinde anlatıldı.

Güzel ve heyecanlı bir gezinin sonunda; Erol Altaca Okulları ekibi ve MoEP Sanal Mars Görev ekibi tarafından USTTL’ye ziyaret anılarımız takdim edildi ve akabinde de ziyaretimizi sonlandırdık.

Yoğun bir çalışma temposu çerisinde olmalarına rağmen oldukça kalabalık bir ekibi ağırlayan Sayın Prof.Dr.Alim Rüstem ASLAN ve nezdinde İTÜ-USTTL ekibine; bizlere vermiş oldukları değerli bilgiler, eğitici sunumları, laboratuvar alanlarındaki yakın ilgileri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyor,  başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

Beğen  7
Tuğçe Celayir (TA1TUG)
Yazar

Uzman moleküler biyolog, Dünyadaki Mars Projesi gönüllüsü, MoEP-Amerika Koordinatörü, MoEP-Botanik Takımı üyesi ve yazarı, amatör telsiz çağrı işareti TA1TUG. (M.Sc. Molecular biologist, Mars on Earth Project community volunteer, MoEP-US Coordinator, MoEP-Botanic team member and author, HAM radio callsign: TA1TUG)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorum (1)
  1. Avatar