Büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Türk ve dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlamak için MoEP olarak bir amatör uydu aktivitesi planladık.
Etkinlikte çocukların çizeceği resimler MoEP amatör uydu haberleşme istasyonları tarafından uzaya ve 36.000 Km. yörüngede bulunan QO-100/Es’hail 2 uydusuna gönderilecek, uydu tarafından da otomatik olarak dünyaya geri gönderilecektir.
Geri dönen resimler oldukça uydunun geniş kapsama alanında yer alan ve dünyanın farklı yerlerindeki radyo amatörleri tarafından alınacak ve MoEP’e raporlanacaktır.
Çizimler ve Göndermede Genel Kurallar

Resim-1. Kağıt; hayal kurmaya başlamak için kalemi bekler, çok bekletme.
Bu aktivite bir yarışma değildir. Hiç bir çocuğun kendileri için önemli bir günde yarışma stresine girmesini istemiyoruz. Tüm resimlerin gönderimi 23 Nisan günü yetişmese dahi devam eden günlerde tüm çocukların çizimleri uzaya ve uyduya gönderilecektir. Diğer kurallar aşağıda belirtilmiştir.
1. Çocukların çizeceği resimlerin teması “Umut ve Gelecek Benim!” olarak belirlenmiştir.
2. Resimlerin son gönderim tarihi 19 Nisan 2023 saat 17.00’dır.
3. Katılımcı çocuklar yatay formatta beyaz A4 kağıtlarına diledikleri kalem ve boya malzemesini kullanarak yukarıdaki temaya uygun resimler çizebilirler.
4. Hayal etmekte, mevcut imkanları kullanmada ve fırsat eşitliği için çocuklarımızın bu konuda özgür olmalarını istiyoruz. Dilerlerse sınıftaki tahtaya hep birlikte kocaman bir çizim yapıp, resmini de çekebilirler.
5. Resmin sağ alt kenarında çok fazla büyük olmamak kaydı ile okunaklı bir şekilde Ad Soyad – Yaş (rakamla) yazılabilir.
6. Çizim ve boyama tamamlandıktan sonra; iyi aydınlatılmış bir ortamda net bir şekilde yatay kadrajda resmi çekilmeli ve aşağıdaki form kullanarak MoEP’e gönderilmelidir.
Resim Gönderme Form Bağlantısı
Resimlerinizi aşağıdaki bağlantıya tıklayınca açılan formu doldurup, bize kolayca ulaştırabilirsiniz.
Resim Gönderme Çalışması Çocuklar Tarafından İzlenebilir mi?

Resim-2. MoEP-Amatör Uydu Haberleşme İstasyonları. (Solda Finlandiya, sağda Almanya istasyonumuz).
Bu çalışmada resimlerin gönderilmesinde MoEP-Amatör Uydu Haberleşme İstasyonları kullanılacaktır. Uydudan geri dönen resimler ise, farklı ülke ve şehirlerdeki amatör telsiz istasyonlarından alınacaktır.
Söz konusu çalışma amatör telsiz lisansı ve özel donanımlar gerektirse de; çocukların bu çalışmaların nasıl gerçekleştirildiği konusunda bilgilenmeleri ve anlık olarak takip edebilmeleri için ayrıca planlama ve koordine yapıyoruz. Konu hakkında ikinci bir yazı paylaşılacaktır.
Etkinliğe Gönderilen Resimlerin Paylaşımı
Gelen tüm resimler ve hazırlık aşamaları aktivite sonrasında web sayfamızda yer alacak yazı ve galeride okuyucularımızla paylaşılacak ve sosyal medya adreslerimizden yayınlandığı duyurulacaktır.
Ayrıca gönderilen tüm resimler; hazırlık ses-videolar da bir video kolajı haline getirilip yeniden uydudan ve YouTube hesabımızdan yayınlanacaktır. Yayınlardan haberdar olmak adına kanala abone olmanızı ve bildirimleri açmanızı öneririz.
Etkinlik Sertifikaları
MoEP olarak 23 Nisan etkinliğindeki bu çalışmayı iki farklı sertifika ile anlamlandırmak istedik.
1. Resim gönderen tüm çocuklara, destek ve katılım sağlayan Türk ve yabancı her amatör telsiz operatörüne e-posta ile birer “Anı Sertifikası” gönderilecektir.
2. Etkinliğe katılan çocukların “okul iradesinin uygun görmesi durumunda” sınıf kapılarına veya sınıf içine asabilecekleri ayrı bir “Uzaya Resim Gönderen Sınıf” sertifikası, katılımcının okul web adreslerindeki iletişim adreslerine e-posta ile gönderilecektir.

Resim-3. Kalem; yeter ki kağıda dokunsun, şiir gibi dökülür hayaller birbiri ardına.
Gizlilik Politikası Bilgilendirme
- Aktiviteye katılan tüm resimler sosyal medya ve uydu çalışmalarında ve daha sonra ileride yapılabilecek benzer etkinlik öncesinde örnek ve tanıtım amacıyla kullanılabilir.
- Ad, soyad ve yaş görünmesi istemediğinde yazılmayabilir, boş bırakılabilir.
- MoEP formda veli-vasi kısmında belirtilen e-posta adresini, e-sertifika göndermek amacıyla kullanabilir.
- Aktivite kapsamında form aracılığı ile gönderilen bilgiler, yukarıda belirtilen ad-soyad-yaş dışındaki bilgiler üçüncü kişilerle paylaşılmaz, aktivite bitiminde mevcut verilerin tamamı silinir ve saklanmaz, tekrar iletişim kurmak amacıyla e-posta adresleri toplanmaz ve iletişim kurulmaz.
MoEP’ten
Çocukların uzay çalışmalarına katılımlarına neden önem verdiğimizi bizden kısa bir paragrafla açıklayalım.
” … 1979 yılıydı, 8 yaşındaydım. Öğretmenimiz teneffüste bizi küçük bir sınıfta topladı. Ortada, yurtdışından getirilen bir projektör makinesi duruyordu. Sonra ışıklar kapandı ve makinenin ışığı duvara yansıdı. Hep kitaplarda okuduğumuz o muazzam güneş sisteminin içindeydim adeta. Gezegenlerin dönüşü, yıldızlar, Güneş, Mars ve koyu karanlık içindeki o en güzel gezegen olan mavi Dünyamız… Sadece 3-4 dakika olan video bitip, odanın ışıkları açıldığında biz hala büyülenmiş gibi duvara bakıyorduk… Aradan tam 41 yıl geçti ama o gün tek bir kıvılcımla bizlere aşılanan uzay sevgisi sayesinde 2020’de MoEP’i kuran ekipte yer aldım.”
Amacımız, imkanlarımız dahilinde çocuklar için bir bilim kıvılcımı ateşlemek. Her ne kadar yetişkin bireyler olsak da açıkçası bu aktivite için biz şimdiden çok heyecanlandık ve gelecek resimleri görmek için sabırsızlanıyoruz. Aktivite ile ilgili her türlü sorunuzu buraya tıklayarak bize iletebilirsiniz.
MoEP olarak tüm çocuklara selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz. 23 Nisan’da uzayın kapısında buluşmak üzere, sevgiyle kalın…
Türk Milleti için büyük anlam ve öneme sahip olan 23 Nisan, büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından tüm Dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Böylesi bir günde ulusal ve uluslararası çapta çocuklarımızın çizeceği resimleri uzaya göndermek, tüm genç nesillere bilim yolunda ilerlemek adına ilham kaynağı olmaktadır. Bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etmek isterim.
Atamızın bize armağan ettiği en güzel günlerden. Her 23 Nisan’da kalbimin nasıl attığını, hazırlandığım etkinlikleri hatırlıyorum… Çocuklarımız için gerçekleştirilen bu güzel etkinliği okuyunca, bir kere daha çocuk olmak istedim. Etkinliğe vesile olarak birçok çocuğun kalbine dokunulmasını sağlayacak herkese saygılarımı sunarım.
Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, O’nu yüceltecek ve yükseltecek sizlersiniz” diyerek istikbalimizi emanet ettiği değerli çocuklarımızın; gelecekte kıymetli birer bilim insanı, sanatçı, düşünür olması ve hepsinden de önce ilkeli, istikrarlı, ve bizleri her daim ileriye taşıyacak insanlar olmaları dileği ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı şimdiden kutlarım. Gelecek sizindir. Bugün çizdiğiniz bir resmi uzaya yollayarak başladığınız yolda yarın çok daha kıymetli işlere imza atmanız dileği ile…
Sizlere ve ekibe bu düşünceden dolayı teşekkür ediyorum. Sağolun, varolun, iyi ki varsınız.