Mars on Earth Project (MoEP) Regülasyonlar ve Uzay Hukuku Takımı (Team LAW), Düzce Üniversitesi‘nde 27-28 Şubat 2025 tarihinde düzenlenecek olan “1. Uluslararası Uzay Hukuku ve Teknolojileri Sempozyumu”na toplam 7 bildiri ile katılacak. Bu katılım, uzay hukuku ve regülasyonlar alanındaki akademik çalışmaların geliştirilmesine ve alan çalışmalarının yaygınlaşmasına katkı sağlayacak.
Uzay faaliyetlerinin hukuki boyutunu ele alan Team LAW, sempozyum kapsamında uydu haberleşmesi, uzay enkazı, uluslararası uzay hukuku, iklim değişikliği ve uzay göçü, Mars ve Ay’daki olası insan yerleşimleri gibi kritik konuları bilimsel bir perspektiften değerlendirecek. Etkinlik hem fiziksel olarak Düzce Üniversitesi’nde hem de çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleşecek.
1. Bildiri
- Oturum-I
- Saat: 10.00 – 12.30
- Salon: 1
- Sunucu: Av. Maral Gül Erol
- Konu: 3. Milenyumun 25. Yılında, Uzaya Herkesin Erişiminin Sürdürülebilirliği Bağlamında, Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkelerinin Faaliyetlerinin Uzayın Barışçıl Amaçlarla Keşfi ve Kullanımı Perspektifinden Değerlendirilmesi.
2. Bildiri
- Oturum-I
- Saat: 10.00 – 12.30
- Salon: 2
- Sunucu: Av. Anıl Akyol ve Veli Yanıkgönül
- Konu: Eşdeğer Güç Akış Yoğunluğu Limitlerinin Yer Eş Zamanlı Yörünge Uydu Haberleşmesi Bağlamında Regülatif ve Hukuki Değerlendirmesi.
3. Bildiri
- Oturum-II
- Saat: 14.30 – 17.00
- Salon: 4
- Sunucu: Av. Anıl Akyol ve Rümeysa Avcı
- Konu: Küçük Boyutlu Uzay Enkazı: Artan Riskler ve Özen Yükümlülüğü Üzerine Teknik ve Hukuki Değerlendirme.
4. Bildiri
- Oturum-III
- Saat: 17.30 – 20.00
- Çevrimiçi Salon: 2 (Çevrimiçi Bağlantı)
- Sunucu: Av. Najiba Rafizade, Gökçe Cerev ve Doğa Başar Sarıipek
- Konu: İklim Değişikliği Çerçevesinde Uzay Göçünün Düzenlenmesi ve Yaşam ile Sağlık Hakkı Kapsamında İçme Suyuna Erişimin Sağlanması.
5. Bildiri
- Oturum-III
- Saat: 17.30-20.00
- Çevrimiçi Salon: 3 (Çevrimiçi Bağlantı)
- Sunucu: Av. Anıl Akyol, Pervin Şeker, Batuhan Erdemir ve Gülnihal Sar
- Konu: Ay ve Mars Gibi Gök Cisimlerine Kurulması Olası İnsan Yerleşimlerinin Hukuki Değerlendirmesi ve Mars on Earth Project (MoEP) Görüşü.
6. Bildiri
- Oturum-III
- Saat: 17.30-20.00
- Çevrimiçi Salon: 4 (Çevrimiçi Bağlantı)
- Sunucu: Mahmut Can Özdemir
- Konu: Fergani Küresel Konumlandırma Sistemi ve Uzay Güvenliği: Modern Teknolojiler ve Gelecek Perspektifleri.
7. Bildiri
- Oturum-III
- Saat: 17.30-20.00
- Çevrimiçi Salon: 5 (Çevrimiçi Bağlantı)
- Sunucu: Mahmut Can Özdemir
- Konu: Yeni Güvenlik Tehditleri Kapsamında Uzay ve Küresel Konumlandırma Sistemleri.
Mars on Earth Project (MoEP) benzeri girişimlerden farklı olarak uzay hukukunun ve regülasyonların da bilimsel zeminini güçlendirme çabalarını sürdürürken, bu sempozyum aracılığıyla akademik camia ve uzay sektörü için önemli bir bilgi ve fikir paylaşımı ortamı oluşturmayı hedefliyor. Uzay alanına ilgi duyan herkesi bu önemli etkinliğe katılmaya davet ediyoruz.