Menu

MoEP: Gönüllü Gücüyle Büyüyen Uzay Projesi

Sessiz ve Derinden…

Bugün biraz da kendimizden bahsedelim istedik… MoEP’i etkinliklerde, şenliklerde, turnuvalarda, yarışmalarda ya da sosyal medya şovlarında çok fazla göremediğinizi biliyoruz. Bunun için üzgünüz zira analog uzay ve Mars çalışmaları kapsamında Türkiye’nin ilk ve en güçlü ekibi olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çalışmalarımız oldukça zaman alıcı olsa da, sabırla, kendi imkanlarımızla ve adım adım eko-sistemimizi geliştiriyoruz.

Hedefimiz belli; bu konuda mütevazi olmayacağız, amacımız “alanımızda Dünyada en iyisi olmak!“. Dünyadaki ilk örneğinden 17 yıl sonra başladığımız bu yolculukta geçen 4 yılda arayı kapatabilecek, hatta geçebilecek çok ciddi ilerlemeler kaydettik.

Bu amaçla (27) bilim ve araştırma takımımız çalışıyor ve çalışmalarımız tamamlandığında alanımızda “Mars on Earth Project (MoEP) ile rekabet edebilecek bir analog istasyon konsepti göremiyoruz!” diyebilecek kadar da meydan okuyoruz! Bu alanda amatör ve profesyonel, Türkiye’nin marka bilinirliğini en üst seviyeye çıkarmak da diğer bir hedefimiz.

Şimdi, yakın zamandaki gelişmelere dair haberleri ve planlamaları sizlere aktararak devam edelim.

MoEP Gönüllüleri

MoEP’in başarısını ve gücünü bünyemizdeki bilim insanları, eğitmenler, üniversite ve K12 öğrencileri ile işbirliği yaptığımız farklı oluşumlar oluşturmaktadır.

Bizimle yola çıkan birçok lisans öğrencisi genç arkadaşımızın; bugün mesleki ünvanlarını kazandığını, bazılarının yüksek lisans veya doktoraya başladıklarını/bitirdiğini görmekten mutluyuz, gururluyuz.

Kendilerini bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Uzay ve bilim gönüllüsü kadromuz her geçen gün yeni katılımlarla daha da güçleniyor.

2024 yılı başı itibariyle takım liderlerimiz ve ekiplerimiz tutarlı bir displinle yapılanmalarını tamamladı ve kendi projelerine yoğunlaştılar. Ekiplerimiz ile gelecekte çok güzel çalışmalara imza atacak, bilimsel proje geliştirme konusunda işbirliği yapan yerli ve yabancı katılımcılara buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Basliksiz 2

Resim-1. Ankara’daki MoEP gözlem istasyonumuzun anten parkı. (Image Credit: MoEP)

İlk Radyo Astronomi Gözlem Sinyali Alındı

2 Ağustos 2024 günü Moepianlar amatör uydu ve radyo astronomi gözlem istasyonumuzda birtakım güncellemeler gerçekleştirdi ve 21cm bandında (1.420,405,752 Hz) ilk radyo astronomi gözlem sinyali Ankara istasyonumuzda başarıyla alındı.

Gözlem Donanımı

Bu çalışmada anten parkımızda bulunan 5 metre çaplı çanak anten, 12 bit ADC ve 20 MHz bant genişliğine sahip, 6 GHz’e kadar gözlem imkanı sağlayabilecek yeni bir Yazılım Tanımlı Radyo (SDR) sistemi ile düşük gürültülü bir amplifikatör (LNA) sisteme monte edildi ve testleri yapıldı.

Neden Hidrojen (H-Line) Gözlemi İle Başladık?

1420 MHz hidrojen gözlemi, genellikle “21 cm çizgisi” olarak da bilinen, astrofizik ve radyoastronomi alanlarında önemli gözlemlerin başında gelmektedir. Bu frekansta yapılan gözlemler, evrendeki hidrojen dağılımını ve hareketini anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Gözlemde; 21 cm çizgisi, hidrojen atomunun nötr haldeki (H I) elektronunun hiper ince yapı geçişi sırasında yayılan elektromanyetik radyasyonu izlenebilmektedir. Ancak bu alıcı ekranında görünen sadece bir sinyal çizgisi değil elbette.

Hidrojen atomunun proton ve elektronundan oluşan yapısında, elektronun ve protonun spinleri aynı yönde veya zıt yönde olabilmektedir.

Aynı yönde olduklarında enerji seviyesi biraz daha yüksektir ki, bu iki enerji seviyesi arasındaki geçiş 21 cm çizgisi (H-Line) olarak bilinen radyasyonun yayılmasına ve uygun alıcı donanımla izlenebilmesine imkan sağlamaktadır.

Aslında izlediğimiz bu sinyal bir anlamda oldukça yaşlı, ama bir o kadar da bilge bir sinyal. Sinyalin doğuşu yaklaşık 13.8 milyar yıl önce gerçekleşen büyük patlamadan (Bing-Bang), 380.000 yıl sonra evrenin yeterince soğuduğunda, serbest elektronlar protonlarla birleşerek nötr hidrojen atomlarını oluşturduğu rekombinasyon dönemine kadar uzanıyor. Bu da bize evreni anlamamız için oldukça önemli bilgiler sağlamakta.

moep istasyonlar

Resim-2. MoEP’in aktif ve planlanan gözlem istasyonları konumu. (Image Credit: MoEP)

MoEP Gözlem İstasyonları Ağımızı Büyütüyoruz

Ankara’da HORIZON takımının yerinde, diğer takımların da uzaktan destek verdiği ve MoEP bünyesinde ilk AR-GE çalışmalarını da yaptığımız bu istasyon; diğer illerde de kurulumuna devam ettiğimiz istasyon çalışmaları için oldukça önem arz etmekte.

moep kreiken kurulum

Resim-3. Ankara istasyonumuzun ilk kurulum aşamalarından kareler. (Image Credit: MoEP)

Bir istasyon elbette kolay kurulmuyor, ancak kurulmaya başladıkları andan itibaren onları bir bebek gibi özenle büyütüyoruz ve geliştiriyoruz.

Bir istasyonumuzda testleri başarılı olan donanım ve geliştirdiğimiz yazılımları, diğer istasyonlara da hızlı bir şekilde adapte edilebilecek ve geniş bir MoEP network sisteminde yer alacak şekilde planlama yapıyoruz.

cubesat uydu kapsama alani

Resim-4. Bir Cubesat uydunun (İTÜpSAT1) kapsama alanı. (Image Credit: MoEP)

Geçtiğimiz haftalar içerisinde Eskişehir ve Gaziantep illerini ziyaret ettik ve buralarda yeni istasyonların hayata geçirilmesi için önemli görüşmeler gerçekleştirdik.

Farklı konumda hem amatör uydu izleme, hem de hem radyo astronomi gözlem istasyonlarına sahip olmanın önemli getirileri mevcut. Önemine değinecek olursak;

Amatör Uydu İzleme Açısından;

Türkiye’de 1.100 km.lik bir hat üzerinde kesintisiz uydu izleme sistemine sahip olmayı planlıyoruz. Örneğin Gaziantep’teki istasyonumuzun konumuna göre 30 derecelik doğudan yükseliş (ELV) ile başlayacak bir amatör uydu izleme;

  • Çanakkale’deki istasyonumuzun konumuna göre batıda 30 derecelik bir alçalış izi düşünüldüğünde, uydunun yer iz düşümünde yaklaşık 4.000 km.lik bir iz üzerinde aynı uyduyu tek istasyona göre daha fazla süreli izleme imkanı sunacaktır.
  • Diğer yandan bu hatta istinaden yaklaşık olarak aynı iz üzerinde bulunan Finlandiya ve Almanya’daki amatör uydu izleme istasyonlarımız da aktiftir.
  • LEO’daki uydularla ilgili; tek bir istasyon ile bir Cubesat, PocketQube veya ISS haberleşmesini izleme süresi yaklaşık 8-10 dakikadır.

Radyo Astronomi Açısından;

Radyo astronomi konusunda hedeflerden sinyal almak birincil hedef olarak görünse de, ikinci aşamada veri analiz çalışmaları bizim için daha fazla değere sahip.

Interferometri, veri korelasyonu, VLBI tekniği, atmosferik yayılım, termal gürültü, Troposfer ve İyonosfer katmanından kaynaklı gecikmeler, galaktik istenmeyen girişimler (RFI) ve yazılılım konularında temel çalışmalardan başlayarak amatör gözlem tecrübemizi adım adım geliştirmeyi öngörüyoruz.

Sürekli gözlemlerde ciddi miktarda ham veri yığınlarını depolamak, analiz için transfer etmek gibi süreçler için de şimdiden hazırlık yapıyoruz. Bunun için Finlandiya, Çanakkale ve Ankara’daki istasyonlarımıza sunucu sistemleri temin edildi.

İnternet üzerinden veriyi uzun süre aktarmak mevcut hız/kota yapıları açısından problemli olduğu için farklı bir yapı üzerinde de çalışıyoruz.

Ayrıca çalışmalarda farklı band ve frekanslarda radyo kaynaklarını gözlem için kullanacağımız bazı anten ve donanımların (LNA, RF filtreler, GPSDO vb.) bir kısmı MoEP tarafından geliştirilecek.

Radyo astronomide tek istasyonla bir hedefin gözlenmesi ile aynı hedefin birden fazla istasyon tarafından gözlenmesi teknik olarak tabi ki farklıdır.

Örneğin; aynı hedeften gelen sinyalin farklı noktadaki iki ayrı anten geliş zamanı (faz) farkı temelinde çalışan Interferometre çalışmalarında zaman damgası ciddi anlamda önem arz etmektedir. Farklı konumlardaki gözlem istasyonlarımızda bu nedenle zaman disiplini için GPSDO kullanmayı öngördük.

MoEP tarafından geliştirilen GPS disiplinli osilatör (GPS Disciplined Oscillator-GPSDO) ile elde edilecek bir zaman damgası ile bir atomik saat verisi doğruluğu karşılaştırılamaz ancak, amatör radyo astronomide standart kuvars saatlere göre daha iyi bir doğruluk (nano saniyeye kadar) elde edebilmemiz mümkün. (GPS uyduları yer bazlı atomik saatlerden beslenmektedir.)

Yeni İstasyonlar

Halihazırda; Eskişehir’de (1) istasyon ve yeni kurulacak “PORSUK” takımı, Gaziantep’te ise (1) istasyon ve yeni kurulacak “ZEUGMA” takımı ile daha alt yapımızı güçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Çalışmalar tamamlandığında tüm istasyonlarımız LEO ve GEO’daki amatör uyduları izleme, ses, metin ve görüntülü haberleşme ile radyo astronomi gözlem imkanlarına kavuşacaktır.

Acil ve Afet Durum Çalışmalarımız

TA AH IR Netjpg

Resim-5. Öngörülen TA-AH-IR-Net alt yapısı.

İstasyonlarımız aynı zamanda acil/afet durumlarda kesintisiz internet bağlantısı sağlayabilecek şekilde MoEP’in kendi imkan ve kabiliyetleri çerçevesinde donanım üzerinde yazılımsal güncellemeler geliştirdiği 100-300MBps hızında ve 5GHz frekansında çalışan Amatör Telsiz Acil Durum Veri Ağı (TA-AH-IR-Net) ile güçlü bir alt yapı ile donatılmaktadır.

outdoor access point

Resim-6. Mesh network için kullanılacak olan CPE510 (solda) ve CPE610 donanımı (sağda).

Yukarıdaki resimde görülen iki farklı tip dış mekan access point sistemlerinin istasyonlarımızın olduğu bölgelerde yavaş yavaş aktif edilmeye başlanmıştır.

Ankara (HORIZON) İstasyonumuzdaki Gelişmeler

ankara moep istasyonu

Resim-7. MoEP HORIZON takımı istasyonda MoEP K12 Takımı ile birlikte. (Image Credit: MoEP)

1. HORIZON takımımızın  sorumluluğunda olan istasyonumuz, TA-AH-IR-Net ağına bağlanmış ve aktif olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

2. Dünyadan 36 bin kilometre uzakta, GEO’da bulunan QO-100 uydusu ile haberleşme yaptığımız 3 metrelik çanak antenin konumlandırma açısı kontrol edildi, anten konnektörleri, anten kabloları ve anten beslemeleri elden geçirildi. Yapılan testlerde yurtdışı ve yurtiçindeki amatörlerden güçlü ve temiz sinyal bilgisi alındı.

Amatör uydu izleme istasyonumuz tamamen uzaktan kontrol edilebilir bir yapıya kavuşturuldu. Bu sayede eğitim ve afet/acil durumlarda istasyonumuz, dünyanın her yerinden alma (RX/downlink) ve gönderme (TX/upload) yapabilecek ve kontrol edilebilecek, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) haberleşmesi de dahil olmak üzere maksimum sayıda uydu ve uzay aracı haberleşmesi takip edilebilecek.

3. TinyGS otomatik uydu izleme ve raporlama sistemi kontrol edildi.

4. SatNOGS anten donanımı, konektörler anten kabloları kontrol edildi.

5. Tamamlandığında yine uzaktan kontrol edilebilecek amatör telsiz istasyonumuzun HF/VHF/UHF bandında haberleşme yapabilecek YAESU FT-857 telsiz donanımı kuruldu, önümüzdeki hafta içerisinde HF bandı haberleşmesi için bir longware anteni ve anten tuneri kurulacak, testlerden sonra aktif olarak kullanılmaya başlanacak.

6. Mürettebatımızın ve istasyon güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmak adına İnternet paylaşımlı kamera sistemi kontrol edildi yeni çevre kameraları eklendi.

7. Örtü yangınına karşı, büyüyen otlar biçildi ve temizlendi.

8. Ankara Üniversitesi () öğrencilerinin HORIZON takımına katılım konusunda yoğun talebi ile ilgili planlamalar yapıldı, önümüzdeki hafta bildilendirme online toplantıları yapılarak katılımcılar MoEP takımlarına davet edilecekler.

Ankara (ANKA) İstasyonumuzdaki Gelişmeler

anka uydu izleme

Resim-8. Anka istasyonu amatör uydu izleme anteni anten kulesi ve rotor sistemi kurulurken. (Image Credit: MoEP)

1. Ankara’da ANKA takımımız için ikinci bir (1) güçlü istasyon kurulum aşaması devam ediyor. İstasyonun sistem odası, anten kulesi, sunucu ve kablolama işlemleri tamamlandı, amatör telsiz haberleşme donanımı istasyona transfer edildi.

moep anka istasyonu

Resim-9. ANKA istasyonu çevresel görünüm. (Image Credit: MoEP)

2. Anka istasyonunun çevre düzenlemesi ile eklenecek olan diğer anten parkı, gözlem sistemleri ve saha çalışma alanları ile ilgili ön tasarımlar tamamlanmıştır.

3. Ankara’da ikinci istasyonumuz olan ANKA da yerel linkte 2 adet CPE510, uzak linkte ise 1 adet CPE610 ile TA-AH-IR-Net ağına bağlanmış ve aktif olarak çalışmaktadır.

4. Bu istasyonun kurulması aşamasında imzalanan İyi Niyet Anlaşması (MoU) kapsamında birlikte çalıştığımız Amatör Uydu Teknolojileri Derneği (TAMSAT)’ne de ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Çanakkale (STARLIFE) İstasyonumuzdaki Gelişmeler

starlife istasyonu

Resim-10. Çanakkale MoEP STARLIFE ve MBG Türkiye ekibi (Image Credit: MoEP)

1. STARLIFE takımımız için Çanakkale’de (1) istasyonun aktif hale getirilmesi çalışmalarına başlandı.

2. STARLIFE istasyonumuzun TA-AH-IR-Net ağına bağlanması için kullanılacak (8) adet TP-Link CPE610 ve TP-Link CPE510 dış mekan access point sistemi gönderilmeye başlandı.

3. Çanakkale bölgesini de destekleyecek bu ağ yapısı ilk etapta Çanakkale Merkez, Gelibolu, Lapseki/Çardak, Ulupınar ve Agi Dağı arasında, ikinci aşamada ise Bozcaada ve Gökçeada sistemleri ile mesh network oluştulması öngörülmüştür. (Not: Bozcaada ve Gökçeada’da RF network konusunda destek verebilecek amatör telsiz operatörleri bizimle iletişime geçebilirler.)

4. STARLIFE takımının astrobiyoloji ekibinin büyük çoğunluğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) öğrenim gören MBG Türkiye Çanakkale ekibinden oluşmakta olup, faaliyetler MoEP ile MBG Türkiye ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir.

5. Geçtiğimiz günlerde STARLIFE takımı tarafından organize edilen online etkinlikte, takım üyeleri ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören lisans öğrencilerine, amatör telsizcilik ve amatör telsiz sınavına hazırlık konularında ön bilgilendirme toplantısı yapılmış olup, katılımcılar tarafından amatör telsiz lisans başvuruları şimdiden başlatılmıştır.

moep taahirnet istasyonlar

Resim-11. Çanakkale bölgesi planlanan TA-AH-IR-Net ağ yapısı. (Image Credit: MoEP)

6. Çanakkale bölgesinde LoRa/Meshtastic tabanlı ikinci bir acil durum RF sistemi ile desteklenecek olup, bölgedeki amatörlerle birlikte 4 adet harici antenli LoRa/Meshtastic sistemi (HELTEC ve LILYGO®TTGO  LoRa ESP32-S3FN8 ve SX1262) donanımı temin edilmiş olup, yakın zamanda aktif hale getirilecektir.

Bu sistem yukarıda bahsedilen TA-AH-IR-Net ağına entegre edilecek, telli-telsiz tamamlama tekniğine benzer şekilde uzak mesafelerde mesh network ile cep telefonları aracılığı ile yazılı haberleşme desteği sunacaktır. Sistem aynı zamanda IoT yapısına da uygun olup, farklı sensör sistemleri de bağlanabilecektir.

MoEP Bilim ve Araştırma Takımları

research team

Mevcut istasyonlarımızdaki çalışmalarımız dinamik ekiplerden oluşan  MoEP Bilim ve Araştırma Takımları ile birlikte koordineli olarak yürütülmektedir.

Takımların faaliyetleri; “gerçek uzay görevleri ile astronotlar üzerine çalışmalar” ve analog istasyona adapte edilecek “analog görevler” olarak iki ana kategoriye ayrılmıştır.

Takım liderleri ve mürettebat periyodik olarak online toplantılar gerçekleştirmekte ve projelerin durumu hakkında aylık faaliyet sonuç raporları düzenlemektedir.

CRISPR-GEM Projesi

crispr gem

Türkiye’nin uzaydaki geleceği için atılmış en büyük adımlardan biri olarak gördüğümüz Türk Astronot ve Bilim Misyonu sürecini de MoEP olarak büyük hayranlıkla takip ettik.

Uluslararası Uzay Istasyonuna gönderilen bilimsel projelerden biri olan CRISPR-GEM; hem proje yürütücüsü, hem de ekip üyelerinin aynı zamanda MoEP gönüllüsü olmasıyla bizler için ayrı bir öneme sahip oldu.

CRISPR-GEM projesinde; Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mikro yerçekiminde Arabidopsis thaliana bitkisine agro-infiltrasyon olarak bilinen bir teknikle gen aktarımı yapılmış, bu aktarım ile CRISPR müdahalesini gerçekleştirmek üzere özel olarak tasarlanmış plazmid vektör hücre içi seviyede aktif hale getirilmiş ve aktivite sürecindeki bitki dokusu hasat edilerek yeryüzüne geri getirilmiştir.

Tuğçe Celayir‘in yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede yeryüzü kontrol grupları ile uzay deneyi grupları arasında yapılacak moleküler seviyede analizler, CRISPR müdahalesinin bu spesifik konsept altında etkinliğini kantitatif olarak sunacak değerli bir veri şeklinde karşımıza çıkacaktır.

MoEP S-BIO Takımı

s bio team cover

 

MoEP Mikrobiyom ve Uzay Araştırma Takımı (S-BIO); uzay mikrobiyom çalışmasında, Türkiye’ de bulunan endemik bitkiler üzerinde durarak, bu bitkilerin kök bölgelerinden izole edilen mikroorganizmaları incelemektedir.

Bu mikrobiyom komunitelerinin (mikroorganizmaların) ürettiği ikincil metabolitleri analiz ederek, uzay şartlarına dayanıklı yeni biyoaktif bileşikler keşfetmek amaçlanmıştır.

Takım, özellikle bu mikrobiyomun uzay ortamında nasıl davranacağını ve bitkilerin büyüme ile hayatta kalma oranlarına etkisini araştırarak, gelecekteki uzay tarımı, uzay tıbbı ve biyoteknolojik uygulamalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

S-BIO aynı zamanda kendi bünyesinde bitki fitopatolojisi ve biyoinformatik konularında da çalışmalar yürütmektedir.

 

Takım bitki fitopatolojisi üzerine yaptığı araştırmalarla bitki ve bitkilerde oluşan hastalıkları ve sebeplerini inceleyerek iyileştirme projeleri geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bitki patolojisi ve uzay araştırmaları, insanlığın uzayda hayatta kalması ve gelişmesi için kritik öneme sahip iki alandır. Uzayda tarımsal üretimin sürdürülmesinde daha etkin yöntemlerin geliştirilmesini mümkün kılmayı amaçlamaktadır.

SRT takımına biyoinformatik alanında destek sağlamaktadır. İş akışlarının oluşturulması, optimize edilmesi ve biyoinformatik analizlerin gerçekleştirilmesi ile ilgilenmektedir. Mikrobiyom araştırmaları, çeşitli çevresel örneklerden elde edilen DNA verilerinin analizi ve yorumlanmasını içermektedir.

Bu kapsamda, mikrobiyal toplulukların yapısını, işlevsel potansiyellerini ve çevresel etkileşimlerini anlamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu analizler, modern biyoinformatik araç ve tekniklerin kullanılmasıyla gerçekleştirilmekte ve elde edilen veriler, mikrobiyal ekosistemlerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.

CRISPR- Araştırma Takımı (CRISTAR)

 

CRISTAR, CRISPR teknolojisinin sunduğu genetik mühendislik imkanlarını kullanarak insanlığın uzay araştırmalarındaki sınırlarını zorlamak ve kozmik keşiflerde devrim yaratmaktır.

Genetik mühendislik ile yaşam formunu uzay koşullarına adapte etme potansiyelini araştırarak, insanlığın evrende daha geniş ve sürdürülebilir bir varlık alanı oluşturmasını hedefemektedir.

Takım, hem uzayda karşılaşılan zorlukları aşmak hem de gezegenler arası yaşamın mümkün kılınması için bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi desteklemeye yöneliktir.

MoEP ANDROMEDA Takımı

team andromeda

MoEP Uzay Tıbbı ve Biyomedikal Takımı (ANDROMEDA); kendi bünyesinde ve nöroloji alanında NEUR-PACE, uzay eczacılığı alanında SPHAR takımları ile birlikte araştırma yürütmektedir.

Takım, aynı zamanda analog astronot çalışmalarımızın; biyometrik sensörlerle veri (nabız, oksijen saturasyonu, sıcaklık, nefes, davranış vb.) izleme, uzak tele-robotik operasyonlar, uzak tele-tıp destek, yapay yerçekimi ve insan fizyolojisi davranışları konularında da danışmanlık yapmaktadır.

MoEP NEUR-PACE Takımı

team neuro pace

MoEP Uzay Sinir Bilimi Takımı (NEUR-PACE); uzay uçuşunun insan beyni ve davranışı üzerindeki etkilerine dair veriler sunmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda ulaşılması amaçlanan sonuçlar uzay seyahatini devrim niteliğinde değiştirme, astronotların güvenliğini, refahını ve başarısını sağlama potansiyeline sahiptir.

NEUR-PACE’in çalışmaları, uzay araştırmalarının geleceği için bir umut ışığı olarak, insan beyni ile uzay uçuşu arasındaki karmaşık ilişkiyi çözerek, kozmosa daha fazla güven ve anlayışla adım atmamıza olanak tanıyacaktır.

NEUR-PACE, MoEP analog Mars araştırma istasyonunda uzay uçuşunun insan beyni ve davranışı üzerindeki etkilerini araştırmak için ideal bir platform sunmayı hedeflemektedir. Ekip, analog astronotlarla yakın çalışarak, uzay keşfi için değerli bilgiler toplamayı amaçlamaktadır.

Araştırma hedefleri arasında, uzay uçuşunun bilişsel, duygusal ve davranışsal etkilerini anlamaya yönelik geniş bir yelpaze bulunmaktadır. NEUR-PACE, uzay uçuşunun uzun vadeli bilişsel ve duygusal etkilerini, Mars’ta insan varlığının nörobilimini, uzay uçuşunun nöropsikolojisini, uzay araştırmalarının nöroetiğini ve uzay uçuşu için nöroteknolojileri araştırmayı hedeflemektedir.

Bu çalışmalar, mikro yer çekimi, radyasyon maruziyeti ve değişen duyusal girdilere beynin adaptasyonunu inceleyerek, uzayla ilgili nöropsikolojik bozukluklar için karşı önlemler geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, nörobilim araştırmalarının etik hususlarını ele alarak, uzayda insan performansını ve refahını artırmak için nöroteknolojilerin potansiyel uygulamalarını keşfetmeyi planlamaktadır.

NEUR-PACE’in bu alanlardaki çalışmaları, astronotların güvenliğini, sağlığını ve refahını garanti altına alarak, gelecekteki insan uzay keşifleri için değerli bilgiler sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda çeşitli makale yazımı ve araştırma çalışmaları gerçekleştirmektedir.

MoEP SEED Takımı

team seed

MoEP Uzay Tarımı ve Gıda Araştırma Takımı (SEED); Ay ve Mars gibi uzun süreli uzay görevleri ve uzay kolonileri için sürdürülebilir uzay tarımı ve astronot beslenmesi konularında araştırmalar yapan bir ekiptir.

Takım ayrıca analog istasyon çalışmaları kapsamında analog astronotlar için özel gıdalarının üretilmesi, gıda hijyeni, gıda-besin güvenliği, beslenme ihtiyacı, ambalajlanması ve saklanması konularında alt yapı çalışmalarını desteklemektedir.

Diğer yandan ana istasyonların ve K12 istasyonlarının ihtiyacı olan tohum, bitki üretim, bitki besiyeri ve geliştirme ortamı çalışmalarını sürdürmektedir.

MoEP SPHAR Takımı

sphar team

MoEP Uzay Eczacılığı Takımı (SPHAR); kendi bünyesinde ve ANDROMEDA takımı ile birlikte uzay eczacılığı konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Uzaktan üretildiğinde ilaçların kalitesinin ve güvenliğinin sağlanması, uzaya dayanıklı ilaç formülasyonlarının geliştirilmesi, mikro yerçekimi ve radyasyonun neden olduğu beslenme ve sıvı dağılımında, kas ve kemik kütlesinde, gastrointestinal mikrobiyomda, enzimlerde ve bağışıklık sistemi düzenlemesinde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak farmakokinetik ve farmakodinamikteki değişikliklerin araştırılması takımın diğer çalışma alanları arasında yer almaktadır.

Hali hazırda takım; ilaçların uzaydaki fizikokimyasal özellikleri ve etkileri üzerine yapılan araştırmaların yanı sıra ilaçların uzaydaki stabilitesini arttırmak için uzaya dayanıklı ilaç formülasyonları geliştirmek ve uzayda ilaç üretimi için uygun sistemlerin tasarlanması konularına odaklanmıştır.

MoEP ASTRON Takımı

photonics astro astron

MoEP Astrofotonik Araştırma Takımı (ASTRON); elektromanyetik spektrumun özellikle Görünür (VIS) ve Kızılötesi (IR) bölgeleri temelli gözlemlere ve analiz/keşif amaçlı geliştirilen optik sistem çalışmalarına yenilikçi ve yaratıcı biçimde destek sağlamaktadır.

Elde edilen çıktılar ile Türkiye’nin uzay fotoniği alanında gelişimine katkı sunmayı ve kolektif büyüme stratejisiyle bu kapsamda ilgili ve yetenekli genç araştırmacıları desteklemeyi amaçlamaktadır.

Küresel gündemdeki en son optik teknolojileri takip eden ASTRON, astrofizik ve astronomi uygulamaları için geliştirilen ileri düzey optik cihazlara ve fotonik yöntemlere yönelik yürüttüğü araştırmaları ile Mars on Earth Project (MoEP)’in inovatif gelişim sahasında güçlü bir rol oynamaktadır.

MoEP LAW Takımı

law team

MoEP Mevzuat ve Uzay Hukuku Takımı (LAW); Ulusal Uzay Mevzuatı ve Yönetmelikleri, Doğal Alan Kaynaklarının Hukuki Sonuçları, Uzay Çevre Hukuku ve Sürdürülebilirlik Ölçümleri, Mars’ın Fütüristik Hukuk Rejimi Çalışmaları, Uzay Durumsal Farkındalığı, Karanlık Gökyüzü Doktrini ve Astronomiyi Hukukla Korumak, Etik ve Ayrımcılık Karşıtlığı, Mars ve Diğer Gök Cisimlerine İnsan Yerleşimlerinin Hukuki Yönleri konusunda çalışmalar yürütmektedir.

MoEP NEURON Takımı

moep ai team

MoEP Yapay Zeka Geliştirme Takımı (NEURON);  yapay zeka çözümü ve geliştirme takımıdır. Takım, MoEP’in ihtiyaç duyduğu AI çözümlerini sağlamak için çalışmakta ve MoEP’teki işi daha verimli hale getirmeyi hedeflemektedir.

Ekip içindeki çalışma genellikle analog Mars araştırma istasyonunda kullanım için verimliliği artırmak ve istasyondaki işi desteklemek için AI geliştirme sağlayan kod tabanları üzerindedir. Takımın vizyonu ve hedefleri MoEP ile uyumlu olup, tüm takım mürettebatı ortak bir dil yapısı üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.

Diğer yandan NEURON’un hedeflerinden biri olan yapay zekanın MoEP analog istasyonuna ve analog astronot donanımına entegrasyonu, analog astronotlar için hayati önem taşımaktadır.

Bu entegrasyon sayesinde analog astronotlar etraflarındaki nesneleri ve olayları daha hızlı ve daha doğru bir şekilde algılayabilecekler ve karar-destek mekanizmasına fayda sağlayacak, analog astronotlar olayları daha verimli bir şekilde analiz edebilecek ve araştırmalarını daha kolay bir şekilde gerçekleştirebileceklerdir.

MoEP PARV Takımı

parv

MoEP Polar Astrobiological Research Vanguard (PARV); ekstrem çevrelerde bulunan mikroorganizmaların farklı yerlerde nasıl değiştiğini ve adapte olduğunu anlama üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Takım, bu mikroorganizmaların zorlu koşullarda nasıl davrandığını ve hayatta kaldığını araştırarak, gelecekte biyoteknoloji alanında nasıl kullanabileceklerini keşfetmeyi amaçlamıştır.

Araştırmalarının bir parçası olarak, özellikle kutup bölgelerindeki mikroorganizmaların genetik ve metabolik özelliklerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Bu mikroorganizmaların ekstrem koşullara dayanma yöntemlerini anlamaya çalışarak, biyoteknoloji alanında yenilikçi çözümler geliştirmek istemektedir.

PARV’ın misyonu, ekstrem ortamlarda yaşayan mikroorganizmaların davranışlarını inceleyerek, bu organizmaların ürettikleri biyoaktif bileşikleri keşfetmektir.

Bu keşifler, biyoteknolojinin çeşitli alanlarında, özellikle dayanıklılık ve uyum gerektiren uygulamalarda önemli katkılar sağlayabilir. Takımın araştırmaları, ekstrem koşullarda hayatta kalma ve adaptasyon konularında bilim dünyasına yeni bakış açıları sunmayı hedeflemiştir.

MoEP SIMCAP Takımı

crew sim team

MoEP Mürettebat Kapsülü Tasarım Takımı (SIMCAP); simülasyon teknolojileri, mürettebat kapsülü yaşam destek sistemleri, güvenlik ve acil durum prosedürleri ile senaryoları, splashdown ve sonrasında survival prosedürleri konularında hazırlık yapmaktadır.

Mürettebat kapsülünün elektronik bileşenleri, yazılım ve sensör sistemleri, kapsül içi analog astronotlar ile komuta kontrol haberleşme sistemi ile veri izleme ağ yapısı tamamen SIMCAP tarafından geliştirilmektedir.

MoEP analog Mars araştırma istasyonunda analog astronot eğitiminde kullanılacak olan mürettebat kapsülü, Dünyada uzay ortamını simüle ederek, astronot adaylarının fırlatma, yörünge uçuşu ve suya iniş senaryoları için çeşitli eğitimlerden geçmelerine de olanak tanıyacaktır.

MoEP PHASE Takımı

TEAM LUNAR LRT

MoEP Ay Araştırma Takımı (PHASE); Dünya’nın uydusu olan Ay’ı tanımlamakta ve hakkında araştırma yapmaktadır. Ayrıca Ay Jeolojisi üstüne yoğunlaşarak gelecek misyonlar için yapılabilecek araştırmalara ve muhtemel iniş alanları hakkında katkı sağlayabilmek için çalışmaktadır.

Takım, Ay ortamını anlamayı ve bunun üzerine araştırma ve mekanik tasarımlar üzerine çalışmayı amaçlamaktadır. Bu sayede Lunar araştırmalarını desteklemeyi ve öncülük etmeyi planlamaktadır.

Diğer yandan Türkiye’nin Ay Misyonu ve yabancı ülkelerin misyonları ile uzay araçları teknolojisi yakından takip edilmektedir.

MoEP EUREOS Takımı

team europa ert

MoEP Europa Araştırma Takımı (EUREOS); Europa gezegeninin buzlarla kaplı yüzeyini ve okyanuslarını kısaca gezegeni tanımlamakta ve hakkındaki araştırmalara odaklanmıştır. Ayrıca Europa’da kullanılabilecek  aşırı soğuk ortamlar ile sıvı okyanuslardaki insansız araçlar konusunda MoEP’in PARV ve MARBIT takımları ile ortak araştırmalar yürütülmektedir.

Takım, Europa’da olası hayat varlığı hakkında araştırma yapmayı ve bu konuda yapılabilecek bilimsel ve mekanik tasarımları, deneyleri desteklemeyi amaçlamaktadır. Bilgi birikimi arttıkça Europa için yapılabilecek misyonlara katkı sağlamayı ve öncülük etmeyi hedeflemektedir.

MoEP ARK Takımı

team ark

MoEP Astroarkeoloji Araştırma Ekibi (ARK); arkeoastronomi biliminin çeşitli disiplinlerle birleşiminden oluşan geniş bir araştırma alanı sunmaktadır. Özellikle Mars’ın jeolojisi, yerleşimi ve astrobiyolojisi üzerine odaklanarak uzayda arkeoloji yapmayı amaçlamaktadır.

“Uzaydan Arkeoloji” temasıyla hareket eden ARK, bu teknolojileri gelecekteki Mars kolonileri ve yüzey araştırmalarında kullanmak üzere uyarlamayı hedeflemiştir. Bu bağlamda, Mars’ın iklimini ve jeolojisini anlamak için detaylı çalışmalar yürütmektedir.

ARK ayrıca, uzayın kültürel mirasını inceleme ve koruma konularında da önemli çabalar sarf etmektedir. Uzay enkazı, uzay araçları ve insanların ayak bastığı bölgeler gibi unsurları kapsayan kültürel mirası değerlendirir ve bu mirası gelecek nesillere aktarmayı amaçlamıştır.

Takım gelecek dönemde, belli bir eğitim çalışması sonrası bu çalışmalarını bir adım daha öteye taşımak adına uydu bazlı uzaktan algılama çalışmalarına ağırlık verecektir.

MoEP HAN Takımı

team han

MoEP Mars Uzay İstasyonu Takımı (HAN); Mars yörüngesinde görev alacak kapsamlı bir uzay istasyonu modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tasarım süreçleri devam ederken, yaşam destek sistemleri, yapay yerçekimi ve araştırma laboratuvarları gibi konularda kavramsal çalışmalar yapılmaktadır.

Sürecin devamında, tasarımsal olarak tamamlanan kısımların daha önce yapılan Sanal Mars Görevlerinde kullanılacak şekilde modellenmesi amaçlanmaktadır.

HAN, gelecekte inşa edilecek gerçek uzay istasyonu için şimdiden bir konsept sistem oluşturmak ve bu konuda yetkin insan gücünü geleceğe hazırlamaya odaklanmıştır.

MoEP MARBIT Takımı

marbit

MoEP Deniz Biyolojisi Takımı (MARBIT); deniz biyolojisi ve astrobiyoloji alanlarında öncü araştırmalar yürütmektedir. Deniz yaşamının kökeni ve evrimini, ekstrem ortamların etkilerini ve deniz ekosistemlerinin biyolojik çeşitliliğini incelemektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda gelecek dönemde işbirliği faaliyetler konusunda da planlamalar yapmaktadır.

Takım, deniz habitatlarının sürdürülebilir yönetimi ve korunması ile çevre bilincinin artırılması üzerine çalışmalar yapmakta, halen deniz biyolojisi alanında otonom suüstü araştırma platformu “MoEP STINGRAY”, analog uzay çalışmaları kapsamında sualtı platformu “MoEP TAYA” ve “MoEP WALRUS-19” projelerinde yer almaktadır. MARBIT, deniz ve uzay bilimlerinin kesişim noktasında yenilikçi araştırmalarla bilgi ve teknoloji üretmeyi hedef edinmiştir.

MoEP SKY Takımı

team sky

MoEP Gökyüzü Gözlem Takımı (SKY); gökyüzü gözlemlerini daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla mercekli teleskoplar, aynalı teleskoplar ve çeşitli optik cihazlar kullanmaktadır.

Takım; Ay, Güneş, gezegenler, yıldızlar, takımyıldızlar ve derin uzay cisimleri üzerinde yoğunlaşarak, bu gök cisimlerinin hareketlerini, fiziksel özelliklerini ve konumlarını incelemektedir.

MoEP SKY, bu gözlemler sırasında elde ettikleri verileri analiz ederek, gök cisimlerinin dinamiklerini ve evrim süreçlerini anlamayı amaçlamaktadır. MoEP SKY, gözlemlere ait görselleri AstroBin platformundaki “moepsky” kullanıcı adlı hesaplarında paylaşmaktadır. Bu platform sayesinde, gözlemlerini daha geniş bir kitleyle paylaşma ve diğer astronomlarla bilgi alışverişinde bulunma imkanı bulmaktadırlar.

MoEP SKY tarafından gerçekleştirilen tüm bu çalışmalar, hem eğitim hem de araştırma amaçlı kullanılarak, takımın ve projeye katılan diğer öğrencilerin astronomi ve uzay bilimleri konusundaki bilgi birikimini arttırmaktadır.

MoEP bünyesinde sürdürülen yaklaşık olarak 90 km.den başlayıp, 7.000 ışık yılı uzaklığa kadar olan hedef radyo gökcisimleri ile ilgili çalışmalar, hali hazırda periyodik olarak gözlem kaydı ve arşiv tutan MoEP Gökyüzü Gözlem Takımı (SKY) tarafından desteklenmektedir.

MoEP K12T Takımı

TEAM K12

K12 Öğrenci Uzay Girişimi Takımı (K12T); ilkokul ortaokul ve lise düzeyi öğrenim kademelerindeki öğrenci ve öğretmenlere; gelecek Mars Kolonizasyonunu bugünden keşfe çıkacakları bir modellenmiş “Mars İstasyonu”, RF ve uydu haberleşme teknolojilerini araştıracakları bir “Amatör Telsizcilik ve Haberleşme İstasyonu”, MoEP Bilim Araştırma Takımları işbirliği ile bilimsel süreç becerilerini kullanarak akademik araştırma yöntemlerini izleyecekleri bir “Bilim İstasyonu” olarak 3 ayrı istasyon alanında MoEP K12 Öğrenci Uzay Girişimi Projesi ile danışmanlık sağlamaktadır.

K12 Mars İstasyon uygulama planının hazırlanması ile ulusal ve uluslararası K12 okullarında istasyon çalışmalarının koordinasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır. Böylece MoEP K12 Öğrenci Uzay Girişimi projesi ile yarışma, sempozyum ve çeşitli etkinliklerin organizasyonunun gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Koordinatörlerimiz

MoEP Üniversite MoEP Öğrenci Koordinatörlerimiz, MoEP Bilim ve Araştırma Takımı Koordinatörlerimiz ve MoEP Yurtdışı Koordinatörlerimiz ile koordineli bir şekilde çalışmalara devam etmekte ve yurtdışında da kendi alanımızla ilgili ülkemizi en iyi şekilde temsil etmekteyiz.

İşbirliği

  • Cubesat ve PocketQube uydular ile uydu yer kontrol sistemlerinin geliştirilmesi ve öğrenci uzay girişimi konularında Amatör Uydu Teknolojileri Derneği (TAMSAT) ile MoU,
  • Analog istasyon yapısal konseptinin ve dizaynının geliştirilmeis konusunda ÖYLER firması ile gizlilik ve hizmet alım sözleşmesi,
  • Amatör telsiz, sosyal sorumluluk ve network konusunda JCI Maltepe ile MoU,
  • İnsansız araç sistemleri ve uzay hukuku konularında ortak çalışmalar yürütmek adına da Altair İnsansız Araç Sistemleri, Uzay Hukuk Derneği ile MoU imzalanmıştır.

İletişim

Ülkemizdeki amatör uzay çalışmalarına destek olmak, MoEP çalışmalarında bir takımda gönüllü olarak yer almak veya bizimle iş birliği kurmak veya MoU için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yeni gelişmelerle ilgili gelecek yazılarımızda görüşmek üzere…


join moep

Beğen  15
MoEP
Yazar

MoEP Yönetim (Mars on Earth Project-MoEP Management)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir