“Çocuk Gözüyle Mars’ta Yaşam” resim etkinliğine gönderilen resimlerin tamamı, günler süren KG-STV çalışması sonunda uzaya gönderildi ve bir etkinlik daha başarılı bir şekilde tamamlandı. Sizlerle çalışmanın detaylarını ve arka planını paylaşmak istedik.
Öncelikle bu etkinliğe katılan çocukların aileleri ile kurduğumuz iletişimde, çok güzel geri dönüşler aldık ve asıl katılım heyecanının resimlerinin uzaya gönderilmesi konusunda ön plana çıktığını gördük. Bu nedenle biz de sözümüzde durarak tüm çocukların resimleri ve o resimlerin beraberinde onların hayallerini de birer birer uzaya gönderdik.
Gönderdiğimiz resimler, aynı zamanda 36.000 Km. Jeosenkron (GEO) yörüngede bulunan Es’hail 2 / QO-100 uydusu üzerinden tekrar Dünyaya geri gönderildi.
Uydu ile doğrudan haberleşme imkanı olan amatör telsizciler resimleri kendi donanımları ile uydudan aldılar, yeterli donanımı olmayan diğer amatör telsizci ve dinleyiciler ise İnternette online yayın yapan WebSDR ve KG-STV yazılımını kullanarak resimleri kendi bilgisayarlarında çözdüler. Daha sonra da iyi dilek mesajları ile birlikte aldıkları resimler kendi isimleri ve çağrı işaretleri ile bize e-posta ile ulaştırdılar.
Biz de her zamanki gibi vefalı davranarak onların bu emeklerine istinaden her birine ayrı bir sayfa açtık ve aldıkları resimleri orada ayrı ayrı galerilere yükledik. Daha sonra kolay ulaşılabilirlik açısından isim listesi oluşturduk ve sayfaları ona bağladık. Bu sayede çocuklar da çizdikleri resimlerin hangi ülkelerden ve nasıl alınabildiğini de görmüş olacaklar.
Çocuklarımızın resimleri 16 ülkede, 45 amatör telsiz istasyonu tarafından alındı ve bize tam 1.119 resim ulaştırıldı. Bu içeriği ve resim yoğunluğu bakımından, Dünyada şu ana dek bu uyduda yapılmış en kapsamlı etkinlik oldu.
Yerli ve yabancı amatör telsizciler ile bu etkinlikte çok güzel diyaloglar ve dostluklar yaşandı ve etkinlikten dolayı hepsinin takdirini kazandık. Diğer yandan ülkemizi ve çocuklarımızın güçlü hayallerini de en iyi şekilde tanıttığımıza inanıyoruz.
Çalışma esnasında, tüm Dünya radyo amatörlerinin kullanımına tahsis edilmiş olan KG-STV frekansını; her etkinlik gününde yaklaşık 4’er saat meşgul ettik. Buna rağmen amatör telsizcilerin yapılan bu etkinliğin çocuklar için olduğunun farkında olduklarından, gösterdikleri anlayış takdire şayandı. Öyle ki; resim gönderme esnasında tüm operatörler bu frekansta haberleşmeyi durdurdu ve yakın frekansta farklı bir modda gönderme yapan amatör istasyonlar dahi, resimlerin kesintiye uğramaması adına diğer amatörlerce uyarıldı.
Bazı amatör telsizciler, sadece aldıkları resimleri bize göndermekle kalmadılar, kendi çocuklarının çizdiği resimleri de yine bizimle uydu üzerinden bizimle paylaştılar ki bu da ayrı bir güzellik olarak anılarımızda yerini aldı. Ülke isimlerine baktığınızda amatör telsizciliğin, farklı ülke, din, dilden de olsalar; insanları nasıl dostane şekilde bir araya getirebildiğine şahit olacaksınız.
Web üzerinden yayın yapan IS0GRB’nin QO-100 (Es’hail 2) Geostationary SAT 26Est WebSDR sistemi de; resimlerin tümünü otomatik olarak aldı ve arşivledi. Diğer yandan WebSDR yöneticisi de kendi sayfasında etkinlik duyurumuzu yayınlayarak bize katkı sağladı.
Diğer operatörler de resim ve sinyal kalitesi konusunda her gönderimde geri bildirimde bulunarak destek oldular. Öyle ki; sadece bu etkinlik için bile doküman hazırlayıp bizimle paylaşanlar da oldu. (Galerilerde bazı resimlerin benzer olduğunu fark edeceksiniz, bu tam alınmayan sinyallerin, yeniden gönderilmesi talebine karşılık gönderilmesi ve amatörlerin çocukların resimlerinin tamamını alma gayretinin ifadesidir.)
Güzel olan bir diğer husus ise, sadece radyo amatörlerinin geri dönüşü değil, yurtdışındaki dinleyici (SWL & Listener) operatörlerinin de çalışmamıza katkı sağlaması ve aldıkları resimleri bizlerle paylaşması oldu. kimi bir resim kimi 20 resim alabilmiş. Ama karınca misali çocukların etkinliğine katkı sağlamak için emek vermiş ve çaba gösterip bizimle paylaşmış sonuçta.
Etkinliğin zamansal kronolojisine değinmek gerekirse, o da aşağıdaki şekilde gerçekleşti.
Ön Hazırlıklar
- Etkinlik için çocukların resimleri tek tek renk düzeltmesine alındı, ve KG-STV formatına uygun özel şablon hazırlandı.
- Resimlerin tümünün ebatları KG-STV çalışmasının formatı olan “320×240” pixel formatına dönüştürüldü.
- Sosyal medya hesaplarımızdan Türkçe ve İngilizce olarak KG-STV çalışmasının duyurusu yapıldı.
- İlk gün önce test resimleri gönderildi ve donanımın performansı izlendi.
Zaman Akışı
- 05 Ekim 2020’de Resim etkinliğinin duyurusu yapıldı,
- 29 Ekim 2020’de Etkinliğe katılan (152) resim sayfaya yüklendi,
- 20 Kasım 2020’de İlk uzaya gönderme ve QO-100 uydu testi yapıldı,
- 23 Kasım 2020’de Çalışmanın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme videosu YouTube kanalımıza yüklendi,
- 25 Kasım 2020’de Etkinliğe katılan çocukların hediye kitapları gönderilmeye başlandı,
- 27 Kasım 2020’de 19.00-22.00 Resim gönderme çalışması yapıldı,
- 28 Kasım 2020’de 18.00-22.00 Resim gönderme çalışması ve canlı yayın yapıldı,
- 29 Kasım 2020’de 18.00-22.00 Resim gönderme çalışması ve canlı yayın yapıldı,
- 06 Aralık 2020’de 18.00-22.00 Resim gönderme ve video paylaşım yapıldı,
- 13 Aralık 2020’de Uluslararası “In Cubesat Workshop 2020″de Portatif QO-100 SDR Transceiver sunumu yapıldı ve ekip çalışması da tanıtıldı,
- 12 Aralık 2020’de 20.00-23.00 Resim gönderme çalışması yapıldı,
- 13 Aralık 2020’de 20.00-23.00 Resim gönderme çalışması yapıldı.
Yaşanan Problemler
- 1 Dizüstü bilgisayar,
- 1 Adalm-Pluto SDR (PlutoSDR) cihazı aşısı ısınmadan dolayı kullanılamaz hale geldi, ancak yedek cihaz devreye alındı. Zaman zaman sinyal kalitesinde bozulmalar olsa da problemler giderildi.
Katılım Sertifikası
Aldığı resimleri göndererek etkinliğe destek olan tüm amatör telsizci ve dinleyicilere birer “Katılım ve İyi Kalp Sertifikası” gönderdik.
Teşekkürler
Bu çalışmanın bir bütün olarak gerçekleştirilmesinde emeği geçen çocuklarımız, onları destekleyen aileleri, amatör telsizcilerimiz / dinleyiciler ve takipçilerinize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Sizler de çocuklar için bu etkinliğe destek veren amatör telsizcileri ve dinleyicileri onure etmek adına; listeden sayfasına gittiğiniz amatör telsizci veya dinleyiciye yorumunuzla teşekkür etmeyi unutmayınız.
Liste (Alfabetik Ülke İsim Sıralaması)
Her yönüyle heyecan verici ve eğlenceli bir çalışmanın geri planı ve sonuçları bu şekildeydi. Şimdi, aşağıdaki listeden resimlerinizin hangi ülkelerden izlendiğine bakabilirsiniz. Listedeki isimlere tıkladığınızda o operatörün aldığı resimlere ait galerisi açılacaktır.
- F10255-Stéphane Morice
- F4HTN-Nicolas Fontanie
- F1GMA-Philippe Lamot
- F1ABL-Michel
- F0GND-Leveau Patrick
- F4CYH-Yannick Guillaume
- DG9FFM-Peter Esser
- DJ7AO-Stefan Reyers
- DC2MP-Karl Schedler
- DM4DS-Sandor Dubronner
- DO1NBR-Ralf Buechner
- DL6HBQ-André Mohneke
MAURITIUS ADASI