Menu

Habitat Marte – 75.Sanal Görev Tamamlandı

Geçtiğimiz günlerde Mars on Earth Project (MoEP)’i ve aynı zamanda ülkemi temsilen; işbirliği yaptığımız Brezilya Araştırma İstasyonu Habitat Marte‘nin düzenlediği sanal göreve katılmıştım.

Habitat Marte tarafından “75’nci Görev” olarak adlandırılan bu görevde analog astronot olarak yer aldım ve bu görev geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Dünyadaki Mars Projesi Topluluk içi eğitim kapsamında detaylı bir görev dönüş raporu hazırlamış olmakla birlikte, bir kaç satırla da olsa sizlerle de deneyimlerimi ve bana neler kattığını paylaşmak isterim.

Habitat Marte 75’nci misyonu kapsamında 8 analog astronottan oluşan bir ekip olarak görev aldık. Dahil olduğum uluslararası ekip; Brezilya’dan (2), Slovakya’dan (1), Hindistan’dan (2), Yemen’den (1), Şili’den (1) ve Türkiye’den (1) kişi olarak belirlenmişti. Görev boyunca Prof. Julio Rezende, ekip liderimiz olarak yer aldı.

Prof. Julio Rezende ilk görev gününde analog astronotlar olarak bizlerden beklentilerinden ve görevin detaylı içeriğinden bahsetti. Görev tanımına göre; tüm katılımcılar Mars’ta konuşlanmış farklı noktalardaki istasyonlarda araştırma yapan ve aynı zamanda bu istasyonların sorumlu şefleriydi.

Görev boyunca her gün ana üsse -ki bu üs ekip liderinin olduğu yer kabul edildi- bulunduğumuz lokasyona dair çeşitli meteorolojik raporlar verdik. Belirlenen ve bildirilen gün geldikçe her katılımcı sorumlu olduğu istasyonu ve araştırma konuları hakkında detaylı bir sunum yaptı. Tüm görev boyunca iletişim dili İngilizce olarak kabul edildi.

Anlık haberleşme ve iletişim için simülasyon gereği Whatsapp ağı tercih edilmişti ve bu sayede farklı istasyonlarda görev almış analog astronotlar birbirleri ile de sürekli iletişim halinde kaldı. Bazen kum fırtınalarının etkisi nedeniyle sunumlara geç katılanlar olsa da, her toplantı kendi içinde oldukça verimli geçti.

Bu sanal görev sayesinde; Dünya’nın farklı bir çok ülkesinden farklı kişiler, ortak bir ilgide buluşmuş ve iletişim kurmuşlardı. Bu sayede belli bir çok konu üzerinde ortak bir dil sayesinde istişare etme şansı da bulmuş olduk.

Böyle bir görevde ekibinizi etkilediğiniz takdirde, misyon sonrası etkinlikler için bile teklif almanız olasıdır. Örneğin 4CEE genel müdürü Karin Brünnemann; 9 Ekim 2021’de yapılacak uzay haftasında yarım saatlik bir konuşma yapmamı teklif etti.

Bu tarz etkinliklere katılmak hem kendimizi geliştirme açısından, hem de Türkiye’yi temsilen güzel bir adım olacaktır diye düşünüyorum. Yapacağımız her başarılı adım, ülkemizin adının bu çalışmalarda da yer almasını ve bilinirliğini arttıracaktır.

Bu görev esnasında başta göreve katılmamam ve akabinde desteklerinden dolayı gönüllüsü olduğum Dünyadaki Mars Projesi Topluluğuna teşekkür ediyor, Ağustos 2021’de bu kez 78‘nci Görev Gücü’nde yer alacak olan, yine topluluk gönüllümüz moleküler biyolog Sayın Zeynep EŞ‘e de ilk analog astronot görevinde başarılar diliyorum.

Beğen  23
Nurhan KAHRAMAN
Yazar

Astrobiyoloji Araştırmacısı - Dünyadaki Mars Projesi gönüllüsü ve yazarı. (Astrobiology Researcher - Mars Project on Earth Volunteer and Author.)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorum (1)
  1. Avatar