Menu

Mars on Earth Project (MoEP) Peyzaj Tasarım Projesi Detayları

“Öğrenci Uzay Girişimi” kapsamında yer alan Mars on Earth Project (MoEP) 1.500 metrekarelik alan için tasarlandı. Yapay bir Mars gezegeni yüzeyi, Mars koloni üniteleri, Mars yüzey aracı ve fiziki yerleşke ve diğer planlanan çalışmaları içeren, sanal ve gerçek dünyayı birleştiren bir mekan tasarlanmıştır.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-1

Resim-1. İlk el çizimleri, ölçeksiz eskiz şemalarından örnekler. Eskiz Çizimi: Ruha USLU (Image Credit: Ruha USLU for MoEP)

Önem Verdiğimiz Konular

Öncelikle böyle bir çalışmada görev almaktan mutluluk duyduğumu ifade etmeliyim. Sadelik, sofistike duruşun nihai biçimidir. Şimdi “yüksek fonksiyon” ve “az çoktur” felsefesinin buluştuğu bu peyzaj projesinde diğer detayları  birlikte inceleyelim.

Daha sonra proje yerleşkenin ana taslağı şekillendikten sonra bu alanda çalışma yapacak kişilerin ve ziyaretçilerin ihtiyacı olan kullanım alanları ve malzemelerin tespiti yapıldı. Analiz ve kullanıcı talepleri değerlendirildikten sonra konsept tasarımına geçildi.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-2

Resim-2. Bilgisayar destekli görselleştirmede ilk adımlar. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

dunyadaki mars projesi peyzaj 3

Resim-3. Çalışma istasyonları alanı ve çevre görünümü. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Ölçeğe Uygunluk

Proje yerleşkesi olarak kullanımı öngörülen bölgedeki yere göre bu defa yerinde gerçek ölçüler alındı ve çizime bire bir uygulandı. Radyo astronomi çalışmalarında kullanılmak üzere 4,5 metrelik çanak antenin de projeye dahil edilmesi ile anten ufki gözlem açısının açık kalması amacıyla en uygun açıklık alana yerleştirilmesi kararlaştırıldı.

Büyük çanak antenin hemen arkasında kalan alan boşluk olarak diğer radyo astronomi çalışmalarında kullanılacak olan antenler için ayrıldı.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-4

Resim-4. Acil durumlarda enerji destek üniteleri. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Yerleşkenin acil durumlarda enerji ihtiyacının karşılanması ile yeteri kadar güneş paneli ve rüzgar enerji türbini de en uygun güneş ve rüzgar etkisini yakalayabilecek güney hatta yerleştirildi. Bu sayede gündüz güneş panelleri gece ise rüzgar panelinden istifade edilmesi öngörüldü.

Donanımlara ait güç ve anten kabloları yer altından taşınarak yüzeyin pürüzsüzlüğünü korumak amaçlandı.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-5

Resim-5. Bahçe ve açık alan. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Bahçe ve Diğer Alan Düzenleme

Teras, bahçe, bekleme alanı, seyir alanı gibi mekanlarda mümkün olduğu kadar doğal malzemelerden ürünler seçmek, o mekânın kullanıcılarını psikolojik olarak doğaya daha yakın hissettirir ve konfor sağlar. Bu faktör yerleşke tasarımında ön planda tutuldu.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-6

Resim-6. Çevresel görünüm. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Yerleşkenin tasarımında arazi boyunca çam ağaçlarına ve lokal bitkilere, kuraklığa dayanıklılığı yüksek olan kaktüs ve sukkulent grupları eşlik ediyor.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-7

Resim-7. Bitki örtüsü örnekleri. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-8

Resim-8. Bitki örtüsü örnekleri. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Arazi boyunca zeytin ağaçları ve lokal bitkilere, kuraklığa dayanımı fazla olan kaktüs ve sukkulent grupları eşlik ediyor. Doğal bitki örtüsünden bitkiler seçilerek, bakım ve su tasarrufu sağlamak amaçlanmıştır.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-9

Resim-9. Ziyaretçi dinlenme ve toplantı alanları. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Dinlenme, toplantı veya söyleşi amacı ile kullanılmak için yerleşke alanında yukarıda örneği görüldüğü üzere pergolalar da tasarlandı.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-10

Resim-10. Yapay Mars yerleşkesi çevre görünüm, rüzgar kesiciler. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Pilot olarak seçilen yerleşke bölgesi (Gelibolu) rüzgarlı olduğu için; sistem çevresi zip perde, sürgülü cam ve rüzgar kırıcı sistemler ve sık dokulu rüzgar kesen bitkiler ile entegre edilerek dış mekanlarda her türlü mevsim koşullarına karşı bağımsız eğitim mekanı konforu sağlandı.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-11

Resim-11. Yerleşkenin zemin görünümü. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Yerleşkenin en ilgi çekici tasarım detaylarından biri de zeminlerdir. Ana giriş ve iç sirkülasyonunda yer döşemesinde; Çanakkale’de yerel üretime destek vermek amacıyla o bölgede üretilen granit küp taş tercih edildi.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-12

Resim-12. Ahşap ve beton yer yer döşemesi görünüm. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Katılımcıların aktif kullanacağı alanlarda ise ahşap ve ikincil mekanda beton yer döşemesi tercih edildi.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-14

Resim-13. Düşük ışık kirliliği istenildiğinden seçilen aydınlatma yapısı. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Yeni nesil dış mekan mimari kapama sistemlerine entegre RGB aydınlatma ile renk alternatifleri sayesinde, yerleşkede anlatılan konuya ve temaya uygun atmosfer yaratabilecek, şerit LED Dimmer aydınlatma opsiyonu ile ışık yoğunluğunu isteğe göre ayarlayabilecek aydınlatmalar tercih edildi. Yerleşke; Mars alanının yanı sıra konteynerlerdeki istasyonlarda gerçekleşecek olan çalışmalar ile dikkat çekecek.

dunyadaki-mars-projesi-peyzaj-15

Resim-14. Yerleşkeden gece görünümü. Peyzaj Tasarımı & Görselleştirme: Ayşe DEMİRÇALI (Image Credit: Ayse Demircali for MoEP)

Yerleşkenin aydınlatma tasarımında ise sadece yeri aydınlatan, ışık kirliliğine sebep olmayan bahçe aydınlatmaları seçildi.

Makalede yerleşenin tasarımının 3 farklı versiyonu paylaşılmış olup; proje kapsamında gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalarımız halen devam etmektedir. Dilerseniz yerleşkenin peyzaj tasarımına ait diğer görsellere aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz. Görüşmek üzere…

Resim Galerisi Bağlantıları

Beğen  24
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Avatar
Yazar

Peyzaj Mimarı. Dünyadaki Mars Projesi (Mars on Earth Project) analog Mars istasyonu, analog habitat ve yerleşke tasarımcısı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir