“Kalbim bir kuş kanadı gibi pır pır çarpıyor!” derler ya hani, bugün tam da o cümlenin vücut bulmuş haliyiz. Gururluyuz ve heyecanımız dorukta.
Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’de bulunan astronotumuz Sayın Alper GEZERAVCI, geçtiğimiz 12 ay boyunca laboratuvarlarda yoğun emek verilen CRISPR-GEM projesini bugün gerçekleştirecek.
MoEP olarak; aynı zamanda tamamı gönüllülerimizden oluşan proje ekibini ve projenin gerçekleştirilebilmesi için yoğun emek sarf eden paydaşları tebrik eder, ülkemiz için bu başarıların devamını dileriz.
CRISPR-GEM Proje Yürütücüsü
- Tuğçe Celayir (TA1TUG)
CRISPR-GEM Ekibi
- Şenay Vural KORKUT
- Özden Sıla YİGİT (TA1SIL)
- Ruha USLU (TA2IRU)
- Ceyhun AYVERDİ
- Uğurcan CAK
CRISPR-GEM Projesi Nedir?
İnsanlığın uzaydaki geleceği için aşılması gereken en büyük engellerden bir tanesi olan, uzun süreli uzay görevlerinde sürdürülebilir bir sistemin sağlanamaması sorununu çözmek amacıyla tasarlanan biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin iskeleti olan bitkilerin, uzay görevi sırasında meydana gelen biyolojik ve biyolojik olmayan stresler karşısındaki savunma mekanizmalarının anlaşılması ve geliştirilmesine yönelik olarak, moleküler biyolojinin modern gen düzenleme tekniklerinden biri olan CRISPR tekniğinin mikro yerçekimi ortamda bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılmasını amaçlamaktadır.
İlk astronotumuzun uzaya gönderilmesi ile tarihe geçen böylesi önemli bir olayda katkınızın olmasını tebrik ediyorum.
CRISPR-GEM Ekibi adına sizlere teşekkür ediyorum.
Merhaba, CRISPR-GEM projesinin sonuçlarını paylaşacak mısınız? Teşekkürler.
Merhabalar; CRISPR-GEM deneyinde uzayda gerceklestirilen uygulamanin ardindan orneklerimiz yeryuzune ulastirilir. Ornekler uzerinde yeni nesil dizileme ve gercek zamanli PCR tabanli analizler gerceklestirilerek nihai sonuclar bilimsel yayin olarak sunulacaktir. Bu test ve analizler post-flight adimini olusturur ve bizler su an bu asamadayiz. Proje sonuclari yayinlandigi zaman duyurmak onceligimiz olacaktir. Tesekkur ediyorum.