Selamlar. Umarız herkes sağlıklı ve afiyettedir. Bizleri soracak olursanız; çok şükür biz de iyiyiz, Mars’ta da değişen bir şey yok, uzay araçları hala yolda Mars’a varmadılar falan, öyle işte yani…
Bu iyi dileklerimizi içeren kısa sohbetten sonra konumuza girelim. Yavaş yavaş çalışmaları bir adım öteye taşımanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Bu başlık altında bir dizi yayınlayacak ve dizi; maketler, bazı uygulamalar ve ileri dönük çalışmalarımızı içerecek.
İkinci bölümden itibaren başlayacak olan maket çalışmaları da bunun ilk adımları olacak. Maketlerden önce, çocuklar için planladığımız çalışmanın ilk adımlarından da bu yazıyla biraz olsun bahsetmek istedik.
Bildiğiniz gibi şu ana kadar yaptığımız etkinlikler, genelde bireysel çalışmalardı. Belli bir süreyi içeriyordu ve sonlanıyordu. Bu defa daha uzun soluklu bir çalışmaya adım atıyoruz ve sizlerle daha aktif iletişimde kalmayı planlıyoruz.
Uzay onların hayatında artık günübirlik değil, daha uzun soluklu bir yerde olacak. Bu amaçla da içinde çeşitli takımların olacağı bir oluşum yapısı kararlaştırdık. Acelemiz yok, her şeyin en iyisini, her zaman olduğu gibi birlikte yapacağız.
Çocuk Uzay Gücü (Nam-ı Diğer “Dünyanın Koruyucuları”) Nedir?
Evet iddialı bir isim olmuş değil mi? Bizce başarılabilir bir çalışma. Peki ama nasıl? Dünyadaki Mars Projesi çatısı altında; web ve diğer uygulamalarımızla klasik tek yanlı ve teorik bilgi sunmak yerine katılımcıların interaktif olarak sisteme dahil olabilecekleri, kendilerini geliştirme imkanı olan, seçtikleri ilgi alanlarında ilerleyebilecekleri, yarı oyun tadında ama eğlenceli ve bir o kadar da sorumluluk bilincini artıran, eğitici bir “Çocuk Uzay Gücü” oluşturuyoruz.
Bizimle beraber çalışanlar artık sadece “masalcı” ve “resim çizen çocuk” olarak değil; “Çocuk Uzay Gücü Mürettebatı” olarak anılacaklar. Diğer yandan her çocuk aynı zamanda kendi inşa ettiği, emek verdiği maket Mars Üssü’nün de küçük uzay kaptanı sayılacak.
İsim sizi yanıltmasın. Her ne kadar uzay gücü de olsa, tüm bu uzay eğitimi ve çalışmalarının yanında birincil hedefleri; içinde yaşayıp nefes aldıkları Dünyamızı da korumak, temel bilimlerle onu daha iyi anlamak ve eşsiz evrende şimdilik üzerinde yaşam olan tek gezegenimizi daha yaşanır kılmak.
Fikir nasıl ortaya çıktı diye bir soru aklınıza gelebilir. Şöyle ki; geçtiğimiz dönemlerde bildiğiniz üzere “Çocuk Gözüyle Mars’ta Yaşam” ve “Mars Masalları” etkinlikleri yapmıştık.
O zamanlar demiştik ki; “bunlar bizim ilk etkinlik çalışmalarımız ve bu etkinliğe katılan çocukların eserleri de bir vefa anısı olarak sonsuza dek bizimle sayfalarımızda kalacak.”
İki etkinliğe katılım sağlayan yaklaşık 200 çocuğumuzun emeklerini asla unutmadık. Gerek çizdikleri resimlerde ifade ettikleri şeyler ve gerekse masallarında anlattıkları hayallerinin hiç bitmemesini istiyoruz.
Diğer yandan da, biliyoruz ki şu an için ulaşamadığımız daha çok benzer küçük yürek var.
Bu nedenle “etkinlik var-bilim var”, “etkinlik yok-bilim ve öğrenme hevesi yok” yapısını değiştirip, zamandan bağımsız bir çalışma olsun, hayalleri biraz daha şekil bulsun istedik.
Mesela aynı düşüncelere sahip çocuklar takımlar halinde bir arada olsun. Her takımın bir ismi, logosu, maskotları, arması vs. olsun. Sonuçta herkes aynı şeyleri sevmek zorunda değil ama onların ilgi alanlarını bir takım ruhu içinde çok güzel harmanlayabiliriz.
Farklı ülke ve şehirlerden katılımla oluşmuş kocaman bir takım gücü düşünün. Tüm bunları adım adım birlikte gerçekleştireceğiz ve günden güne beraber büyüyeceğiz.
Dünyadaki Mars Projesi (Mars on Earth Project-MOEP) Mürettebat Pasaportu
Hadi birazcık daha bilgi çıtlatalım. Yapacağımız maket Mars Üsleri bireysel olacağı ve bir sisteme dahil olarak çalışacağı için bir de üyelik sistemimiz olacak. Biz de üyelik işlemlerini akılca kalıcı olması açısından “MOEP Mürettebat Pasaportu” olarak isimlendirdik.
Nasıl kullanılacak? Maket Mars Üssü’nü başarılı bir şekilde bitirenler ve sistemini aktif hale getirenler, başvuru formunu doldurduktan sonra bir MOEP Pasaportuna sahip olacaklar. Geliştirilecek olan yazılım sistemine ve bu sistemin sunmuş olduğu diğer imkanlara, çalışmalara, gruplara bu pasaport ID’si ile katılabilecekler.
Çocuklar kendi kurdukları Mars Üssü’nü Dünyadaki Mars Projesi’nin web tabanlı yazılımına entegre edilecek, daha sonra diğer üslerin mürettebatını, farklı ülke ve şehirlerdeki üslerin bilgilerini, takımlarını vb. listelerden görebilecekler.
Bu bilgiler basit sensör verilerini içerecek. Hiç bir üs asla bir görüntü ya da herhangi bir ses verisi ya da şehir ismi hariç tam konum bilgisi taşımayacak, paylaşmayacak.
Takımlara bu tür (fotoğraf kısmı boş halde) şablonlarda hazırlayacağız ve mürettebata e-posta ile göndereceğiz. Mürettebatımız bu pasaportu, bir tanıtım kartı olarak sadece evde kullanabilecek.
Çıktı alınıp bir yaka kartı şeklinde de kullanabilir. Sisteme hiç bir çocuğun resmi yüklenmeyecek ancak dilerseniz çıktı aldığınız karta siz kendiniz bir resim yapıştırabilirsiniz.
Ev içinde ona bir küçük uzay kaptanı olarak daha birazcık daha saygı ve ilgi gösterdiğinizde o kartın anlamını benimseyecektir. Sonuçta maket de olsa bir Mars Üssü kaptanıyla konuşuyor olacaksınız değil mi? 🙂
Sistemin işleyişi olabildiğince basitleştirilecek ve sıkı bir şekilde denetlenecek. Örneğin; web sistemimizde her katılımcının (mürettebat olarak anılacaklar) bir üyeliği ID numarası ve şifresi olacak.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere; mürettebat yaş, aldıkları görevlerdeki başarıları ve ilerlemek istedikleri konulara göre takımlara ayrılacaklar ve çeşitli araştırma görevleri alacaklar. Bu görevlerde gösterdikleri başarı durumlarına göre konumları değişebilecek.
Yazılım sadece bir mouse ile kullanılabilecek ve çok fazla bir şey yapmalarına gerek kalmayacak. Aynı şekilde maket Mars Üssünü istediğiniz zaman istediğiniz saatte kapatıp açabileceksiniz, yazılım da zaten uyku saatleri vs. gibi zamanlarda bazı kullanım kısıtlamaları getirecek, yani kontrol tamamen sizde olan ve istediğiniz zaman denetleyebileceğiniz bir yapı.
Sistemde mesaj olarak belirecek araştırma görevleri de genelde gündüz saatlerinde yayınlanacak ve tamamlanması için yeterince zaman verilecek.
Her takımın kendi konusunda uzman bir danışmanı olacak ve bulundukları takımın görev gücünü birlikte büyütecekler.
Görevleri de zaten bu uzman danışmanlar hazırlayacak. Bu sayede daha kararlı ve uzaktan eğitici bir yapı ile uzay araştırmaları konusunda gelişim sağlanacak.
Çocuk Uzay Gücü’ne Kimler Katılabilir?
Katılım konusu iki farklı şekilde olacak.
- Bireysel katılım (18 yaş altı için her zamanki gibi veli onamı ile)
- Ekip/Takım olarak katılım. (Ekip lideri mutlaka bir eğitimci olmalı ve kendi takımını kurmalıdır. Bu durumda örneğin bir sınıf için tek bir üs kurulabilir.)
Katılımla ilgili formlarını yazı dizisinin en sonunda paylaşacağız. Bu çalışmada ebeveynler de çalışmanın bir parçası olduğu için düşüncelerinizin bizim için çok önemli olduğunu bilmenizi isteriz.
Lütfen bu konudaki düşüncelerinizi, varsa sorularınızı ve merak ettiklerinizi iletişim formumuzu kullanarak bizimle paylaşın.
Yeni yazılardan ve gelişmelerden zamanında haberdar olmak ve yeni yazı yayınlandığında e-postanıza makalenin tamamının gönderilmesini istiyorsanız; ana sayfamızdan e-posta aboneliğine kayıt olmanızı ve Instagram bildirimlerinizi de açmanızı öneririz. Görüşmek üzere.
Yazı Dizisi İndeksi
2. Bölüm – Çocuk Uzay Gücü (2) Mars Üssü
3. Bölüm – Çocuk Uzay Gücü (2) Mars Üssü
4. Bölüm – Çocuk Uzay Gücü (3) “İki Dünya, Tek Yürek”
5. Bölüm – Çocuk Uzay Gücü (5) Mars Üssü
6. Bölüm – Çocuk Uzay Gücü (6) Mars Üssü
7. Bölüm – Çocuk Uzay Gücü (7) – “Muria, Işık ve Pia”
Bahsettiğim 5 yaşındaki çocuk da katılabilir mi?
Evet hocam, ailesi onay verdiği müddetçe katılmasında sorun yok.
Harika bir proje. Şimdiden ben ve çocuklarım, öğrencilerim çok heyecanlandık. Teşekkür ederiz.
Teşekkürler Aynur Hocam. Mesajınızdan anladığım kadarıyla bir çok uzak Mars Üssümüz olacak. 🙂
Merhaba; ben 8. sınıf öğrencisiyim. Dünyadaki Mars Projesi’ne katılmak istiyorum, ne yapabilirim?
Merhaba Yiğit. Öncelikle katılım isteğin için ekip adına teşekkürler. dünyadaki Mars Projesi ekibine gönüllü olarak katılmak için 18 yaşını bitirmiş olma şartımız var. O yaşa geldiğinde seni de ekipte görmek isteriz. Ancak sanırım mesajında asıl kastettiğin yeni oluşturacak olduğumuz “Çocuk Uzay Gücü”. Buna katılımla ilgili yakında bir başvuru formunu yayınlayacağız. Ailenin de bilgisi dahilinde katılabilirsin. Takipte kalırsan seviniriz.
Çok teşekkür ederim, takipteyim.
Oğlumunda projenize katılmasını istiyorum.
Merhabalar. Tabi ki katılabilir. Maketi yapmakla başlayabilirsiniz. Başvurular için bilahare duyuru yapacağız.
Merhaba 13 yaşındayım (**okul adı gizlendi***).. Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisiyim uzay araştırmalarında çok meraklıyım, projelerinize gönüllü olmak istiyorum ne yapabilirim?
Tekrar merhaba Yiğit. Bir önceki mesajımızda bunu cevaplamıştık. Konuyu önce ailene danışmanı ve birlikte okumanı tavsiye ederiz.