Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) ile Mars on Earth Project (MoEP) arasında İyi Niyet Protokolü (MoU) imzalandı.
ASPEG ve MoEP arasında işbirliği ve ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda bir süredir devam eden önemli toplantılar neticesinde imzalanan MoU; Türkiye’de kendi alanında bir ilk olmakla birlikte, uzay araştırmaları ve mağara bilimi alanlarını bir araya getiren heyecan verici gelişmelerin kapısını aralayacaktır.
Uzay araştırmalarında mağara sistemlerinin önemi; son yıllarda uzay ajanslarının da çalışmalara katkı sunması ile birlikte giderek artmaktadır. Özellikle Mars’taki Arsia Mons volkanının yamaçlarında keşfedilen lav tüpleri ve Ay’daki Marius Hills bölgesindeki devasa mağara sistemleri, gelecekteki uzay kolonilerinin potansiyel yerleşim alanları olarak görülmektedir.
Bu doğal oluşumlar, kozmik radyasyon, mikrometeoritler ve aşırı sıcaklık değişimlerinden korunma sağlayarak, insanlı uzay misyonları için doğal kalkanlar oluşturmaktadır. Bu nedenle gelecekteki insanlı habitatların lav tüpleri ve doğal oluşumlu yeraltı sistemlerinde kurulacağı öngörüldüğünden yeraltı analogları konusunda ciddi araştırmalar yürütülmektedir.
Gelecek, bugün çalışanındır! düsturuyla hareket ederek bu alanda yeni bir heyecanlı çalışmanın başlangıcına imza atıyoruz. İşbirliği kapsamında gerek mağaracılık ve gerekse analog yeraltı istasyonların gelişimi konusunda yürüteceğimiz çalışmalar ülkemizin uzay ekosistemine önemli katkılar sunacaktır.
ASPEG ve MoEP İşbirliğinin Ana Hedefleri
- Tarafların uzmanlık ve ilgi alanlarında karşılıklı eğitim ve deneyim paylaşımı,
- Mağaracılığın bilimsel değerinin anlaşılması, gençlerin mağaracılığa ilgisinin artması ve toplumda mağara koruma bilincinin gelişmesine katkı sunma,
- Karşılıklı gönüllü değişim programları,
- Mars ve Ay analogları konusunda yeni alan teknolojilerin geliştirilmesi,
- Yeraltı Mars ve Ay analogları için donanım, ekipman ve elektronik bileşen geliştirme,
- Astrobiyoloji, astrojeoloji ve astrokimya araştırmaları (mağara ekosistemlerinin incelenmesi, ekstremofil organizmaların araştırılması, Mars ve Ay benzeri yeraltı ortamlarının analizi),
- Gerekli izinlerin alınması ile birlikte bilimsel veri toplama çalışmaları, yapay zeka destekli analizler ile bu yönde araştırma gezileri düzenlenmesi şeklindedir.
Bilimsel Önemi
Bu işbirliği, Ay ve Mars’taki olası insanlı yaşam alanlarının araştırılması için önemli bir adım niteliğinde olacaktır. Türkiye’deki zengin coğrafi yapısında yer alan mağara sistemleri, Ay ve Mars’taki lav tüplerini ve mağara sistemlerini anlamak için değerli analog sahalar sunmaya hazırdır.
Gelecek Planları
ASPEG ve MoEP, önümüzdeki bahar döneminden itibaren başlayacak olan ortak saha çalışmaları ve araştırma projeleri gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Bu sayede, elde edilecek bilimsel verilerle hem uzay araştırmalarına, hem de mağaracılık çalışmalarının tanınması ve bu özel sistemlerinin korunmasına katkı sağlayacaktır.
MoU paydaşımız ASPEG’in değerli Yönetim Kurulu üyelerine ve gönüllülerine işbirliği konusunda gösterdikleri çaba için ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.